U Prnjavoru Čuntićkom započela javnozdravstvena akcija “Lov na Tihog ubojicu”

Akcija, namijenjena stradalnicima potresa smještenim u kontejnerskim naseljima, provodi se danas i sutra u objektu Ekološkog centra "Vrata Zrinske gore"
lov na tihog ubojicu petrinjaGrad Petrinja

Hrvatska liga za hipertenziju s partnerom Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a u suradnji s Gradom Petrinjom organizirala je javnozdravstvenu akciju “Lov na Tihog ubojicu”.

Akcija se provodi danas i sutra u objektu Ekološkog centra “Vrata Zrinske gore” u Prnjavoru Čuntićkom, a namijenjena je za sve stradalnike potresa smještene u kontejnerskim naseljima za koje je Grad Petrinja osigurao prijevoz. Tijekom akcije rade se pretrage krvi i urina, mjeri se krvni tlak, centralni tlak, određuje krutost velikih krvnih žila, provode mjerenja na metaboličkoj vagi, snima EKG te UZV štitnjače. Također se organiziraju radionice mentalnog zdravlja i radionice za trudnice te se provode praktične radionice o zdravom životu.

Voditelj Službe za javno zdravstvo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Ranko Stevanović istaknuo je kako su ovakvu akciju proveli u 16 županija gdje je pregledano po nekoliko stotina, uglavnom, starijih osoba koje nisu redovito kod doktora i koji ne znaju kakvo im je zdravstveno stanje. Naglasio je kako se rezultati mjerenja šalju obiteljskim liječnicima te sudionici kojima je uočen parametar izvan granica idu u obradu praktički sljedeći tjedan.

– Prostor Ekološkog centra ‘Vrata Zrinske gore’ danas je u vrlo plemenitoj funkciji gdje su predstavnici Zavoda za javno zdravstvo i Škole narodnog zdravlja s velikom grupom volontera dali doprinos zdravlju građana Petrinje koji su propatili mnogo toga, kroz koronu, potres i loše uvjete života u kontejnerima, rekao je zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo koji je na lokaciji pozdravio liječnike i volontere.

Događanja
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija