U Prnjavoru Čuntićkom održana radionica “Poduzetništvo žena u ruralnim područjima”

Riječ je o programu strukovnog osposobljavanja žena poduzetnica u ruralnim područjima
DSC_0039-1024×683Grad Petrinja

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede po prvi puta provodi program strukovnog osposobljavanja žena poduzetnica u ruralnim područjima na temu “Poduzetništvo žena u ruralnim područjima”. Jedna od radionica održana je i  u Prnjavoru Čuntićkom, u prostoru Ekološkog centra Vrata Zrinske gore.

Ovo je prvi u nizu sličnih programa koje Uprava planira provoditi u ruralnim područjima, a podršku ovakvim aktivnostima Ministarstva svojom posjetom radionici dala je i gradonačelnica Magdalena Komes. Kazala je kako je veseli vidjeti toliko prisutnih žena istaknuvši kako tu vidi velik i dobar potencijal.

– Čuli smo da ima višestrukih koristi od ovog obrazovanja, dodatnog usavršavanja, a području Petrinje, i gradsko i ruralno, ima mnogo potencijala ne samo za poljoprivredu kao takvu, nego i za seoski turizam. Nadam se da ćemo zaista napraviti dobru, cjelovitu priču brendiranja u turističkom smislu, rekla je Komes.

Voditeljica Odjela za nepoljoprivredne djelatnosti Višnja Krapljan objasnila je kako je Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede korisnik mjera Ruralnog razvoja te kako je ovaj tečaj financiran iz tih sredstava. Edukacije je besplatna, a po završetku polaznice dobivaju potvrdu o osposobljavanju koja im može koristiti pri kandidiranju za određene mjere ruralnog razvoja. Uvjet za pohađanje tečaja je da su žene članice OPG-a, a raduje ju, kaže, što su se upravo zahvaljujući ovom tečaju tri žene uključile u OPG (na kojem su i dosad radile, ali nisu bile službeno upisane kao članovi).

Polaznice su iskazale svoje zadovoljstvo tečajem naglasivši kako produbljuju svoje znanje, a u razgovoru se dotaklo i teme loših pristupnih cesta koje OPG-ovima znaju predstavljati problem. Gradonačelnica je vezano za tu temu naglasila kako je svjesna problema.

– Počeli smo raditi popise problematičnih cesta do obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Oni imaju velike probleme s dobavljačima – kada se nasipa, ako ceste nisu dovoljno nasute, čak ni ne žele doći do njih. Tu se javljaju veliki problemi i zaista ćemo uskočiti što se tiče financija, rekla je gradonačelnica te dodala kako se nada da će u tomu imati i pomoć Ministarstva s obzirom na to da su financijske mogućnosti Grada skromne.

Događanja
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija