U posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježena 42 nova oboljenja i 68 oporavaka

Prema istraživanju Londonske škole za higijenu i tropske bolesti reprodukcijski broj za širenje infekcije već je neko vrijeme u Republici Hrvatskoj ispod 1, što znači da jedan oboljeli zarazi jednog u svojoj okolini, a to je znak da mjere pokazuju rezultate, poručio je ministar Beroš

U posljednja 24 sata broj oboljelih koronavirusom na području Republike Hrvatske porastao je za 42 te je sada evidentirano sveukupno 1 950 bolesnika, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. U međuvremenu je obavljeno 27 614 testiranja, od čega njih 1 340 od utorka. Broj pozitivnih nalaza i nadalje pada te sada iznosi 7,06 posto.

Također, od jučer nema preminulih osoba, a na mehaničkoj ventilaciji nalazi se 19 pacijenata, odnosno jedan više te 314 hospitaliziranih, za tri manje u protekla 24 sata.

– Otpuštenih iz zdravstvenih ustanova imamo 457 što je 33 više nego jučer, a oporavljenih kod kuće 412, što je 35 više nego jučer. Ukupno imamo 869 oporavljenih bolesnika, odnosno 68 više nego jučer, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Uz to, izvijestio je kako se u Hrvatskoj pojavilo novo žarište – Dom za starije u Koprivnici, gdje je 13 pozitivnih korisnika te po dva zaposlenika i kontakta.

– Određene međunarodne institucije, u ovome slučaju Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu napravila je svoje istraživanje koje ukazuje da je reprodukcijski broj, tzv. R, koji je najbolji parametar za širenje infekcije već neko vrijeme u Republici Hrvatskoj ispod 1. Konkretno on je 0,8 što praktički znači da jedan oboljeli zarazi jednog u svojoj okolini, a to je znak da mjere pokazuju rezultate, zaključio je Beroš.