U Popovači otvorena izložba “Nafta u Moslavini”

Izložbu Jasmine Uroda Kutlić možete razgledati u prostoru popovačke Knjižnice do kraja veljače
naftaumoslavini

U prostoru Knjižnice i čitaonice Popovača sinoć je otvorena izložba “Nafta u Moslavini”, autorice Jasmine Uroda Kutlić, inače ravnateljice Muzeja Moslavine u Kutini. Autoricu je tom prilikom predstavila i okupljene pozdravila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić, a pjesmom je događaj oplemenila pjevačka skupina KUD-a “Mijo Stuparić” iz susjedne Velike Ludine.

U uvodnom izlaganju, autorica Jasmina Uroda Kutlić upoznala je okupljene kako izložba u popovačkoj Knjižnici obuhvaća 20 panoa koji prikazuju zanimljivosti iz povijesti istraživanja nafte i plina u svijetu i Hrvatskoj, a potom i u Moslavini, a prate i predmete izložene u tri postavljene vitrine.

Prilikom osmišljavanja izložbe i prikupljanja građe, Uroda Kutlić surađivala je s Hrvatskom udrugom naftnih inženjera i geologa, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom i Tehničkim muzejom Nikola Tesla, a na kraju je zamolila i građane iz naftaških obitelji. Naime, interes za ovu temu je velik, nakon Popovače izložba putuje u Sisak i Ivanić-Grad, a vrijedi napomenuti kako je upravo ona bila najposjećenija tijekom prošle godine u Muzeju Moslavine Kutina.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić istaknuvši kako je nafta i danas za ovaj kraj iznimno važna te i dalje utječe na razvoj stoga se nada da će se interes za nju i proširiti. Zahvalio je stoga autorici na postavljanju ove izložbe, a koja prikazuje upravo tu nezamjenjivu ulogu nafte.

Izložbu “Nafta u Moslavini” možete u prostoru popovačke Knjižnice razgledati do kraja veljače.

Događanja
Grad
Hrvatska
Popovača
Sisačko-moslavačka županija