U Popovači održana deseta “Večer škrleta i moslavačke kuhinje”

Ova tradicionalna enološka i gastronomska izložba obuhvaća bogatu ponudu degustacije vina autohtone sorte škrlet te domaćih specijaliteta moslavačke kuhinje
vecerskrleta-v

U Popovači je proteklog vikenda održana deseta po redu “Večer škrleta i moslavačke kuhinje”, već tradicionalna enološka i gastronomska izložba koja obuhvaća bogatu ponudu degustacije vina autohtone sorte škrlet te domaćih specijaliteta moslavačke kuhinje.

Jubilarna manifestacija uspješno je organizirana u suradnji Turističke zajednice grada Popovače, Udruge vinogradara i voćara Škrlet, moslavačkih ugostitelja i ostalih udruga te profesionalnih vinara. Škrlet kao autohtonu sortu vina ovog područja je, pored članova Udruge Škrlet, predstavljalo pet profesionalnih vinara s ovog područja – vinarije Miklaužić, Trdenić, Florijanović, Belajec i Prpić.

– Ova manifestacija je, prije svega, posvećena škrletu, a jasno je da uz dobro vino ide i dobra kuhinja. Poznato je kako naši Popovčani i njihovi gosti znaju dobro kuhati, baš kao što rade i odlična vina, tako da ovdje večeras zaista imamo priliku istinski uživati, naglasio je, među ostalim, gradonačelnik Josip Mišković proglašavajući manifestaciju otvorenom.

Njegove riječi potvrdili su izlagači slasnih delicija koje su posjetitelji imali priliku besplatno kušati: Ugostiteljski obrt Palermo/Promes Cvanciger d.o.o., Udruženje obrtnika Garešnica, Tončekov podrum, Restoran Fontana, Moslavačka priča, Seoski turizam Bistrički, ŠRU “Štuka” Osekovo, Lovačko društvo “Kuna” Osekovo, KUD “Stružec”, Marta i Medo obrt za proizvodnju slastica, Kulinarski institut Kul In.

Poznati chef Časlav Matijević svojim je specijalitetom spojio Jadran i Moslavinu, a u širokoj paleti ugostiteljske ponude našle su se i delicije poput bunceka, češnjovki i krvavica s krumpirom i zeljem, fileka, sarme, ribe na rašljama, gulaša od divljači, ali i trganaca sa špekom. Od modernijih jela tu su bili kanapei s paštetom od jelena, hladetina u inovativnom izdanju te autentični bite tweet koji je pripremio Kulinarski institut Kul In, a od slastica štrukli, raznovrsni domaći kolači te čokoladne praline i mini tortice.

Među brojim okupljenim posjetiteljima manifestaciji su nazočili i predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić, zamjenica gradonačelnika Grada Kutine Ivana Grdić, predstavnik prijateljske općine Prozor-Rama Josip Juričić, predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec kao i upravitelj popovačke župe sv. Alojzija Gonzage Ivan Petrović koji je blagoslovio izloženu hranu i vino. Program je vodio poznati televizijski voditelj Mirko Fodor, a pratio ga je i nastup KUD-a Moslavec, dok su odličnu zabavu koja je uslijedila osigurali članovi Tamburaškog sastava Milenij.

Događanja
Grad
Hrvatska
Popovača
Sisačko-moslavačka županija