U Popovači najavljeno zanimljivo predavanje na temu multiple skleroze

Društvo oboljelih od multiple skleroze Sisačko-moslavačke županije u Popovači organizira predavanje i radionicu na temu “Šutim, slušam, pričam – komuniciram?”.

Predavanje namijenjeno oboljelima od multiple skleroze i članovima njihovih obitelji, kao i ostatku zainteresirane javnosti, održat će se u petak u prostorijama Pastoralnog centra župe sv. Alojzija Gongaze s počekom u 16 sati.

Predavanje će voditi psihologinje Lidija Kunštek i Irena Zulić, a potonja će, također okupljene upoznati s metodama relaksacije i opuštanja.

Multipla skleroza, poznata kao bolest s tisuću lica, kronična je upalna bolest središnjeg živčanog sustava, a nastaje djelovanjem čimbenika okoline te utjecajem genetske sklonosti. Bolest se najčešće javlja kod mladih osoba, dok joj je jedan od najučestalijih okidača upravo stres. Također, MS je autoimuna bolest što znači da potiče tijelo da se bori samo protiv sebe. Oboljeli se susreću s širokim dijapazonom poteškoća u svakodnevnom životu – od stalnog osjećaja umora, neotpornosti organizma na bolesti do obamrlosti dijelova tijela. Trenutno za nju ne postoji lijeka, međutim postoje metode koje bolest mogu držati pod kontrolom. Ukoliko se ne liječi, može uzrokovati teške oblike invalidnosti.

Događanja
Grad
Hrvatska
Popovača
Sisačko-moslavačka županija