U ponedjeljak otvaraju i ugostitelji koji nemaju terase

Ususret trećoj fazi relaksacije protuepidemijskih mjera ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak predstavio je neke od planiranih novina

Srđan Vrančić/PIXSELL

Kako su najavili iz Nacionalnog stožera, u trećoj fazi popuštanja epidemioloških mjera, planiranoj za 11. svibnja, sastavit će se i okvir za svadbene svečanosti, s obzirom na to da one još nisu dopuštene iako vjenčanjima u crkvama ili matičnim uredima može prisustvovati šira obitelj.

Vezano uz održavanje nadolazećih parlamentarnih izbora, u Stožeru još nisu dali precizan odgovor, no ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ocijenio je da je epidemiološka situacija i sada povoljna za održavanje izbora.

Capak je izvijestio i da je HZJZ danas objavio upute za otvaranje ugostiteljskih objekata 11. svibnja. U odnosu na prethodne najave, novina je da će se dopustiti rad i onim restoranima i kafićima koji nemaju terase. Ugostiteljski objekti moći će raditi i na terasama i u zatvorenom prostoru, uz poštivanje distance među stolovima i gostima te poštivanje strogih mjera higijene.

Također, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će se nakon 11. svibnja razmotriti donošenje odluke o potpunom ukidanju propusnica za kretanje državom.

– Povoljna epidemiološka situacija omogućuje nam da razmotrimo taj potez. Dakle, o tome ćemo razgovarati 11. svibnja i donijeti odgovarajuću odluku koja može voditi i potpunom ukidanju propusnica.