U Petrinji održano tradicionalno ocjenjivanje kobasica

Članovi stručnog povjerenstva ocjenjivali su proteklog vikenda u Ekološkom centru Vrata Zrinske Gore u Prnjavoru Čuntićkom zaprimljene uzorke kobasica
petrinjska kobasijadaGrad Petrinja

Grad Petrinja nakon dvogodišnje pauze ove godine ponovno je, u nešto skromnijim uvjetima, organizirao tradicionalno ocjenjivanje kobasica.

Članovi stručnog povjerenstva za ocjenjivanje kobasica ocjenjivali su proteklog vikenda u Ekološkom centru Vrata Zrinske Gore u Prnjavoru Čuntićkom zaprimljene uzorke kobasica. Povjerenstvo su činili uvaženi profesori i docenti s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.

Tradicionalnu kobasijadu podržala je i popratila gradonačelnica Magdalena Komes pritom istaknuvši:

– Ono što mi vrlo često zaboravljamo je da smo grad prve hrvatske tvornice salame i zaista to treba puno češće isticati i Petrinju u tom smjeru brendirati. U komunikaciji s Tugomirom Majdakom, državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, organizirali smo sastanak u smjeru brendiranja ove naše izvrsne kobasice, ne samo s petrinjskog, nego i glinskog područja. Pozvali smo određene proizvođače kobasica da saslušaju što imamo za reći i koji su nam planovi, smatram da je odaziv za to dobar i da nam se u tom smislu smiješi dobra budućnost.

Marijeta Grabovac Zec, viši savjetnik za poljoprivredu i ruralni razvoj u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj u Gradu Petrinji, rekla je nešto više o samoj Petrinjskoj kobasijadi:

– Kobasijada funkcionira tako da ove godine imamo samo ocjenjivanje kobasica koje smo zaprimili. Ove godine imamo pet članova u komisiji, oni su svi specijalizirani senzorni analitičari za ovu vrstu proizvodnje, odnosno za kobasicu. Dobili smo vrhunske stručnjake, što nam je i cilj, da dođemo do određenog standardiziranja, do određene kvalitete ove naše domaće banijske kobasice.

– Povjerenstvo zaprimljene uzorke kobasica vrednuje u pet kategorija: vanjski izgled, izgled prereza, miris, konzistencija, te okus i aroma. Povjerenstvo ne zna čija je kobasica jer je svaka pod određenim brojem i tek u konačnici ćemo znati da će određeni broj osvojiti prvu, drugu ili treću nagradu. Prvo, drugo i treće mjesto nosi novčanu nagradu: prvo mjesto osvaja tri tisuće kuna, drugo dvije i treće tisuću kuna, objasnila je Grabovac Zec te dodala da će se proglašenje pobjednika 14. Petrinjske kobasijade organizirati naknadno.

Događanja
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija