U Petrinji održana 4. smotra Banijske šare svinje

U Petrinji je uspješno završena smotra Banijske šare svinje.

Manifestaciju je četvrtu godinu za redom organizirala Udruga uzgajivača svinja “Banijska šara” u suradnji s Gradom Petrinjom, a na prostoru kod Nogometnog igrališta Gavrilović posjetitelji su mogli obići desetak boksova u kojima su izloženi najbolji primjerci ove autohtone petrinjske pasmine.

Ovo je, također prvo izdanje smotre otkako je pasmina priznata prošle godine te se sada vodi kao treća hrvatska autohtona pasmina. Proizvođačima sada slijedi rad na selekciji na poboljšanju genetskih kvaliteta te brendiranju proizvoda od ove omiljene svinje, koja se u međuvremenu proširila širom Hrvatske. Naime, dok su proizvodne karakteristike umnogome na razini suvremenih svinja, ova je pasmina specifična po tome što je zadržala kvalitetu izvornih tradicijskih svinja.

Također, uzgajivači ove pasmine uživaju i velikodušnu potporu Grada Petrinje:

– Grad Petrinja je ove godine dao dodatno obol, povećao je iznose poticaja za banijsku šaru tako za svako uzgojno valjano grlo daje 1.500 kuna po grlu što je uz državni poticaj ove godine značajan stimulans uzgajivačima banijske šare svinje da dodatno imaju jedan razlog polako prelaziti na tu pasminu, istaknuo je privremeni pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Ante Marić.

Naposljetku, organizatori u budućnosti namjeravaju dodatno proširiti izložbu na ostale domaće pasmine te je tako u ovogodišnjem izdanju jedan boks pripao upravo crnoj slavonskoj svinji.

Događanja
Gospodarstvo
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija