U Petrinji obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Petrinji ovaj dan već tradicionalno obilježava udruga Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja i Centrom za socijalnu skrb Petrinja
20220920_094039-1536×1152Grad Petrinja

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna, u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

U Petrinji ovaj dan već tradicionalno obilježava udruga Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja i Centrom za socijalnu skrb Petrinja. I ove godine su obilježavanje održali na gradskoj tržnici (izmještenoj na Trgu hrvatskih branitelja) gdje su postavili info pult te prolaznicima podijelili informativne letke.

Cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama.

Senka Filipović iz Centra za žene Adela istaknula je kako njihova udruga djeluje na području cijele Sisačko-moslavačke županije te su jedina nevladina organizacija na području županije koja izravno pruža pomoć žrtvama nasilja u obitelji. Svojim korisnicima pruža pomoć u privremenom smještaju u skloništu na tajnoj adresi, ali i druge oblike potpore poput pravnog savjetovanja i savjetovanja socijalne radnice za žrtve nasilja i članove njihove obitelji, psihološkog savjetovanja, pomoći za ostvarenje financijskih prava i brige o zdravlju korisnica, rad s djecom.

Ana Aleksić Pezelj, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Petrinje, istaknula je kako Grad Petrinja duži niz godina financijski podržava rad udruge koja žrtvama nasilja pruža izvaninstitucionalnu zaštitu i potporu u onom dijelu u kojem institucije zbog svojih zakonskih ograničenja ne mogu pružiti. Istaknula je kako će Grad i dalje financijski podržavati rad udruge te kako će se razmotriti na koji još način može pomoći u njezinom radu.

Događanja
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija