U osnovnim školama diljem Županije obilježen Dan ružičastih majica

Posljednje srijede u veljači na području cijele Republike Hrvatske obilježen je Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica. Naime, podsjetnik je to na davnu 2007. godinu kada je dječak u Kanadi obukao ružičastu majicu u znak potpore majci oboljeloj od karcinoma dojke te bio izložen vršnjačkom nasilju.

Tom su se prigodom policijski službenici družili s učenicima osnovnih škola na području Sisačko-moslavačke županije te organizirali zanimljivo edukativno predavanje na temu međuvršnjačkog nasilja. Prvo je predavanje održano u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Kutina u tamošnjoj Osnovnoj školi Zvonimira Franka za 60-ak učenika šestih razreda i njihovih nastavnika te nastavno za sedme i osme razrede Osnovne škole Velika Ludina, koje je okupilo oko 50 sudionika. Dan nakon, policijski službenici Ureda načelnika u suradnji s psihologom Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj Arminom Hadžićem, ponovili su edukaciju u osnovnim školama Mate Lovraka u Petrinji i Ivana Gorana Kovačića u Gorama, koju je popratilo 450 učenika svih uzrasta.

Učenici su upoznati s vrstama nasilja, kako se obraniti te pomoći ostalim žrtvama. Također su upozoreni na poštivanje pravila ponašanja tijekom svakodnevne komunikacije i ophođenja prema drugima u kući, školi i tijekom korištenja raznih društvenih mreža. Policajci su, naposljetku, djeci skrenuli pažnju i na aplikaciju “Red Button” te na postojeće telefonske brojeve gdje se mogu obratiti u slučaju da su žrtve nasilja ili promatrači istoga prema drugim osobama.