U OŠ Popovača otvorena izložba Anne Frank – Povijest za sadašnjost

Postav će se u popovačkoj školi moći pogledati do 17. veljače

U Osnovnoj školi Popovača jučer je otvorena putujuća izložba Anne Frank – Povijest za sadašnjost. Izložbu je prigodnim obraćanjem otvorio zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić, a postav će se u popovačkoj školi moći pogledati do 17. veljače.

Ovaj projekt provodi nevladina organizacija HERMES (Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja) u suradnji s udrugom “Kuća Anne Frank” iz Amsterdama, a u Popovaču je stigla inicijativom nastavnice povijesti Manuele Kujundžić.

Izložba je obuhvaćena na 30-ak panela koji govore o detaljima života židovske djevojčice i njezine obitelji tijekom Drugog svjetskog rata. Anne Frank je djevojčica koja je u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, obitelj Frank seli u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik, a čiji je zapis posljednji put zabilježen u kolovozu 1944. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Izložba se najviše želi približiti učenicima, potičući ih da razmišljaju o Anni, kako je živjela i kroz što je prolazila tijekom rata, da aktualiziraju teme poput progona, diskriminacije, ali i činjenicu što nam predstavlja sloboda, demokracija i jednakost.