Simbol obrane

U Novom Farkašiću održana središnja svečanost Dana hrvatskih branitelja

U Novom Farkašiću vođena je jedna od presudnih bitaka u Domovinskom ratu
DSC_6079

Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije održana je kod spomenika u Novom Farkašiću gdje je u spomen na pobjedonosnu akciju Hrvatske vojske na potezu Farkašić – Vratečko – Slana koja je počela 18. listopada 1991. godine kada je u mjestu Novi Farkašić vođena jedna od presudnih bitaka u Domovinskom ratu.

– Bitka za Novi Farkašić ima puno veće i šire značenje od samog naziva. U ovoj bitci su hrvatski branitelji i mještani, koji su ujedno i hrvatski branitelji, pripadnici druge A brigade, na čelu s Crnim mambama, obranili Novi Farkašić, odbili su napad i protuakcijom su potisnuli srbočetnike i tako onemogućili srbočetnicima da se spoje s Jugoslavenskom narodnom armijom u Velikoj Gorici. Bitka za Novi Farkašić je simbol obrane i stvaranja Sisačko-moslavačke, ali isto tako Zagrebačke županije i našeg glavnog grada Zagreba, izjavio je župan Celjak te dodao kao su nam hrvatski branitelji osigurali slobodu i višestoljetni san o vlastitoj domovini.

Kod spomenika položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a prigodno su se obratili pripadnik Crnih mambi Anđelko Vižintin, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Špiro Janović te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

Događanja
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija