U Kutini započela 16. međunarodna konferencija Udruženja Castrum Bene

U Kutini je otvorena 16. međunarodna konferencija Castrum Bene “Burg und Wirtschaft”, nastala u organizaciji Muzeja Moslavine Kutina, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, međunarodnog udruženja Castrum Bene i Povijesne udruge Moslavina.

Riječ je o prvoj međunarodnoj znanstvenoj burgološkoj konferenciji na području Hrvatske, koja je primila 9 domaćih te 50 inozemnih znanstvenika iz 9 različitih zemalja. Među prijavljenim znanstvenicima pronašao se Werner Meyer, jedan od najvećih živućih stručnjaka za srednjovjekovne utvrde, kao i Petr Chotebor iz Ureda predsjednika Češke Republike, koja će iduće dvije godine preuzeti predsjedavanje Udruženjem Castrum Bene.

Naime, međunarodno udruženje Castrum Bene osnovano je 1989. godine u Mađarskoj i okuplja vodeće srednjoeuropske stručnjake za utvrde s ciljem razmjene iskustva i znanja s područja burgologije te kako bi se istražilo, očuvalo i populariziralo što više srednjovjekovnih utvrda. Hrvatska se ovoj znanstvenoj obitelji pridružila još 2011. godine, dok je 2017. preuzela predsjedavanje Udruženjem.

Znanstvenicima je dobrodošlicu poželio i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić:

– Na Moslavačkoj gori nekoć su se vodile brojne bitke, skrivali hajduci, šetali praslonovi i nosorozi, a danas se na tom mjestu vrše brojna znanstvena istraživanja planinarsko-izletničkih staza i starih utvrda poput Garić grada, Jelen Grada, Košuta Grada te pavlinskih samostana. Skrivena Moslavina ovdje će se razotkriti u svoj svojoj tajanstvenoj i iznenađujuće lijepoj tišini, a ovi predjeli posjetiteljima i arheolozima postat će jedna od omiljenih lokacija kojoj će se uvijek rado vraćati, istaknuo je Babić.

Konferencija se održava sve do 25. svibnja u Muzeju Moslavine te u Starom gradu Grada Siska.

Događanja
Grad
Hrvatska
Kultura
Kutina
Sisačko-moslavačka županija