U Kutini otkrivena spomen ploča civilnim žrtvama Domovinskog rata

U Kutini je obilježen Dan sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu – Nikolu Perića. Tom je prilikom, nedaleko od mjesta njegove pogibije, na pročelju Osnovne škole Vladimira Vidrića otkrivena spomen ploča za prvu i sve civilne stradalnike u Domovinskom ratu. U nazočnosti članova obitelji Perić, okupljeni su kod spomen ploče upalili lampione i prigodnim govorom u Maloj dvorani Osnovne škole odali počast Nikoli, koji je život izgubio u raketiranju Kutine 1991. godine.

Okupljene su pozdravili ravnateljica Osnovne škole Snježana Coha te gradonačelnik Zlatko Babić, koji se u svom govoru prisjetio tadašnje situacije u Kutini, koja je imala važan geostrateški položaj te da je zbog toga bila poprište zločinačke agresije u kojoj su napadnuti civili unatoč tome što nije bila mjesto bojišnice.

– Na pročelju zgrade Osnovne škole Vladimira Vidrića postavljena je spomen ploča u znak sjećanja kako na prvu civilnu žrtvu, Nikolu Perića tako i na sve ostale civilne stradalnike u Domovinskom ratu kako bi mlađe generacije znale za Dan koji novija kutinska povijest treba pamtiti. Namjera nam je postaviti osvijetljenu mapu u neposrednoj blizini stradanja civilnih žrtava na kojoj bi se nalazile fotografije tog kobnog dana kada se dogodio ratni zločin i direktan napad na civile, jer živjeti u tom strahu ne smije se nikada zaboraviti, a prema žrtvama se moramo odnositi na dostojanstven način, rekao je gradonačelnik.

Predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Damir Badanjak istaknuo je kako je ova obilježba jedan od uspješno provedenih projekta Udruga i Grada nakon dugogodišnje tendencije da se u Kutini obilježi dan prvog raketiranja te ratni zločin u kojem je život izgubila civilna žrtva.

– Ovo je samo jedna od situacija gdje mi kao Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Kutine pokušavamo daljnjim radom u suradnji s Gradom Kutina proširiti projekte kojima bismo mlađe generacije educirali o Domovinskom ratu, zaključio je Badanjak.