U Jasenovcu svečano otvorena Spomen-soba Domovinskog rata

U pučkom domu u Jasenovcu Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Jasenovac, kao i 24. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Također, povodom navedenih spomendana u središtu Jasenovca svečano je otvorena Spomen-soba Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uz nazočnost ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, kćeri poginulih hrvatskih branitelja, Ivana Šimičić i Marija Dragić, otkrile su ploču s natpisom Spomen-sobe te otvorile ovo mjesto sjećanja i odavanja počasti hrvatskim braniteljima čiji su životi ugrađeni u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

– Spomen-soba u kojoj se nalaze fotografije naših hrabrih hrvatskih branitelja od iznimno je velike vrijednosti posebno za buduće naraštaje i poziv svima, kada su umorni i u iskušenjima, da dođu pogledati slike ovih hrabrih ljudi koji nisu imali dilemu ostati i braniti svoj Jasenovac, svoju Domovinu, oslobađati ju i biti spremni na žrtvu vlastitog života. Neka nam budu svima snaga i vodilja, neka nam oni budu putokaz kada ne znamo kojim putem krenuti, poručio je na svečanosti ministar Medved.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u okviru svojih programa i projekata nastavlja s postavljanjima spomen obilježja i soba poginulim hrvatskim braniteljima, a također im je u cilju rješavanje statusnih, materijalnih i zdravstvenih pitanja za preživjele hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Svečanoj sjednici i otvorenju Spomen-sobe nazočio je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, koji je tom prilikom istaknuo:

– Veliki je ovo dan za Općinu Jasenovac, naročito za obitelji poginulih 19 hrvatskih branitelja iz Općine Jasenovac koji su dobili svoje trajno mjesto u središtu Jasenovca kako nikada ne bi bili zaboravljeni. Upravo na dan kada je prije 24. godine hrvatska vojska i policija Vojno-redarstvenom operacijom Bljesak oslobodila zapadnu Slavoniju i dijelove Općine Jasenovac.

Događanja
Hrvatska
Jasenovac
Općina
Sisačko-moslavačka županija