U Donjoj Budičini odana počast Josipi Kožić, prvoj žrtvi rata s petrinjskog područja

Na spomendan pogibije Josipe Kožić, šesnaestogodišnje djevojke koja je ubijena u zasjedi nadomak roditeljske kuće te prve žrtve Domovinskog rata s petrinjskog područja, održano je odavanje počasti u Donjoj Budičini. Program obilježavanja započeo je paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima, a nastavio se otkrivanjem novog spomenika i polaganjem cvijeća na mjestu ovog nesretnog događaja.

Među brojnim uzvanicima, obilježavanju je u ulozi osobnog izaslanika Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

– Tužni smo zbog svih događaja koji su se dogodili u Domovinskom ratu. Nažalost, naša Josipa Kožić bila je prva civilna žrtva na području Banovine, bio je to početak mlade hrvatske države. Danas nakon 28 godina, radostan sam što je ovo spomen obilježje napravljeno na način da možemo dostojno odati počast. To je nešto što je u nama, poručio je župan Žinić te istaknuo kako su životi 560 hrvatskih branitelja i 1.600 civilnih žrtava s područja Sisačko-moslavačke županije bili cijena slobode koje danas imamo.

Događanja
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija