U 2022. godini stiže novi sustav naplate cestarine

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predstavljen je novi sustav naplate cestarine u Republici Hrvatskoj, svojevrsne kombinacije unaprijeđene verzije ENC-a, poznatiji kao DSRC te automatskog sustava očitavanja registarskih oznaka, koji će na snagu stupiti od 2022. godine.

Riječ je o suvremenom sustavu elektroničke naplate sa slobodnim prolaskom vozila, koji bi, tvrde iz Ministarstva, u potpunosti eliminirao gužve na naplatnim kućicama, ponajviše za vrijeme turističke sezone. ENC će tako postati obveza za teška vozila, dok će korisnici lakih vozila imati mogućnost izbora. Druga opcija, takozvani ALPR sustav očitavanja registarskih tablica, povezan je s nadolazećom aplikacijom kojom će korisnici moći plaćati cestarinu, a koristit će se i kod naplata kazni.

Vozači će DSRC uređaje moći nabaviti u za to predviđenim prodajnim mjestima diljem Hrvatske te u blizini državnih granica, a trenutno je još nepoznanica hoće li ovakav sustav naplate biti skuplji od dosadašnjeg, iako se razmatra mogućnost formiranja viših cijena u razdoblju najvećeg opterećenja. U drugoj fazi provedbe, očekuje se i uvođenje takvog sustava na dionicama privatnih koncesionara.

Uvođenje novog sustava naplate iznosi 570 milijuna kuna, međutim iz Ministarstva poručuju, kako će istim uštedjeti oko 13 milijuna kuna kada se ukinu visoki troškovi naplatnih mjesta poput blagajnika i transporta gotovog novca. Radovi na implementaciji započinju sljedeće godine, dok će se za vrijeme prijelaznog razdoblja, novi sustav koristiti simultano s dosadašnjim.

Aktualno
Hrvatska