Sunja će u rujnu postati domaćin Državnog natjecanja u oranju

U prostorijama Općine Sunja održana je 2. sjednica Organizacijskog odbora Državnog natjecanja u oranju 2019. godine. Na sjednici je uz predstavnike domaćina i načelnika Općine Grge Dragičevića, sudjelovao i predsjednik Organizacijskog odbora, ujedno državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

– Ovo natjecanje vodeća je ruralna manifestacija u Republici Hrvatskoj. Manifestacija objedinjuje više specifičnih struka koje doprinose da ona bude vrh poljoprivredne proizvodnje te onoga što naši OPG-ovi i poljoprivrednici mogu pokazati u okviru dva dana natjecanja. Ne sumnjam da će ovdje u Sunji najbolji orači Hrvatske biti dobro primljeni i da će imati sve kvalitetne uvjete kako bi pokazali što znaju. Nadam se da će se odazvati velik broj uzvanika i gostiju, a prije svega poljoprivrednika kako bi popratili ovo vrijedno događanje, poručio je Majdak.

U Sunji se tako organizira izlučno natjecanje na državnoj razini, a s kojeg će dva najbolja orača predstavljati Republiku Hrvatsku sljedeće godine. U natjecanju će sudjelovati 16 ekipa s po dva natjecatelja, koja će se nadmetati u dvije kategoriji – naime, plug ravnjak i plug premetnjak te će imati priliku demonstrirati svoje vještine u rukovanju traktorom i plugom. Također, tijekom natjecanja održat će se brojni popratni sadržaji poput državnog natjecanja u konjskim zapregama, sajma OPG-ova i poljoprivrede, a natjecatelji će se imati priliku upoznati s bogatim turističkim potencijalima i gastronomskom ponudom Županije.

Naime, Hrvatska je od 2005. godine punopravna članica Svjetske oraške organizacije, a prije sedam godina u Biogradu na moru organizirano je prvo svjetsko natjecanje na ovom području. Da je riječ o ozbiljnoj manifestaciji, govori i činjenica da je s naših prostora već nominirano domaćinstvo za 2029. godinu. Hrvatsku u Glavnom odboru Svjetske oraške organizacije predstavlja Ivica Prpić, a upravo će se on pridružiti našim predstavnici na Svjetskom natjecanje u oranju, koje se u Minnesoti održava krajem kolovoza.

U organizaciji 17. natjecanja u oranju, pridružila se i Sisačko-moslavačka županija.

– Danas smo imali drugi sastanak Organizacijskog odbora, gdje smo definirali radne skupine i podijelili aktivnosti koje je potrebno odraditi prije samog natjecanja. Ovo natjecanje nije samo bitno kao natjecanje, nego je i prilika da se promovira Županija te ono čime se bave naša poljoprivredna gospodarstva. Riječ je o vrlo ozbiljnom poslu i vjerujem da ćemo kao organizator natjecanje organizirati na visokoj razini te da ćemo se iskazati kao domaćini. Ovo je ujedno prilika da našu poljoprivredu dignemo na višu razinu, istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Nakon sjednice, uslijedio je obilazak lokacije na kojoj će u Sunji, 20. i 21. rujna, održati spomenuto natjecanje.

 

Događanja
Hrvatska
Općina
Sisačko-moslavačka županija
Sunja