Stožer pozvao sve koji su bili u područjima s koronavirusom da ne dolaze na javna okupljanja

U Hrvatskoj i dalje nema generalnih zabrana javnih okupljanja, no Stožer civilne zaštite apelirao je na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na javna okupljanja.

Poziv je upućen onima koji su boravili u Kini, Japanu, Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Iranu te u talijanskim pokrajinama Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu danas su potvrđene još dvije oboljele osobe novim koronavirusom, što znači da je do sada u Hrvatskoj potvrđeno petero oboljelih. Novi oboljeli su osobe iz obiteljskog kruga već poznatih pacijenata te se otprije nalaze pod zdravstvenim nadzorom i skrbi u Klinici „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu te u KBC-u Rijeka.

Rizik oboljenja drugih osoba smanjen je pravovremenom hospitalizacijom novo potvrđenih oboljelih osoba koje su bile u obiteljskom kontaktu s prvim potvrđenim pacijentima. To, istaknuto je ukazuje da Hrvatska ima vrlo dobru epidemiološku situaciju te da se dosad poduzete mjere treba provoditi i dalje.

Stožer civilne zaštite na dnevnoj bazi prati stanje u svijetu te broj ulazaka domaćih i stranih osoba u Hrvatsku iz država zahvaćenih novim koronavirusom. Zdravstveno stanje pripadnika Hrvatske vojske i policije u misijama i operacijama u inozemstvu je dobro i nema zabilježenih slučajeva zaraze tim virusom.