Stožer civilne zaštite vrhunskim sportašima još ne dopušta povratak treninzima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak priopćio je kako na tu temu zasad nije postignuto jedinstveno stajalište članova Stožera i kako ta opcija ostaje u razmatranju

Goran Stanzl/PIXSELL

Iako se danas očekivao odgovor Nacionalnog stožera civilne zaštite na inicijativu Hrvatskog olimpijskog odbora o mogućnostima nastavka treninga vrhunskih sportaša u uvjetima osobne sigurnosti, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak priopćio je kako na tu temu zasad nije postignuto jedinstveno stajalište članova Stožera i kako ta opcija ostaje u razmatranju.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša najavio je takvu inicijativu još u vrijeme kada se spekuliralo o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju. Sada je taj stav i konkretizirao činjenicom da braća Sinković ili Sandra Perković i drugi predstavnici pojedinačnih sportova, atletike, jedrenja, streljaštva, plivanja ili borilačkih sportova, mogu održavati sportsku spremu u trenažnim prostorima samo s trenerima, bez nazočnosti gledatelja.

Svjestan kompleksnosti aktualne situacije, voditelj HOO-ova Olimpijskog programa, Damir Šegota, zagovornik je ideje da se za početak samo evidentnim olimpijcima iz pojedinačnih sportova omogući treniranje u ili na lokalitetima matičnih klubova. Za slučaj poboljšanja općeg stanja u državi i svijetu u odnosu na pandemiju koronavirusa te možebitnog ublažavanja mjera koje su sada na snazi, moglo bi se dopustiti vraćanje u trening i svim sportašima HOO-ove Prve i Druge kategorije (sportaši s ostvarenim međunarodnim uspjehom), a njih je u sustavu nacionalne olimpijske udruge 220 na razini cijele države. Naravno, s drugom skupinom sportaša treba itekako biti strpljiv.

A na koga bi se mogao odnositi prijedlog SDUŠ-a i HOO-a, koji spominje vrhunske sportaš(ic)e, nije teško saznati iz uvida u popis olimpijskih kandidata gdje se između ostaloga nalaze imena; Sandre Perković, Sare Kolak, Filipa Mihaljevića, Tina Srbića, Ane Đerek, Tončija Stipanovića, Šime i Mihovila Fantele, Ivana Kvesića, Andreja Gaćine, Tomislava Pucara, Josipa Glasnovića, Snježane Pejčić, Damira Martina i braće Sinković.