Stočni fond na Banovini u porastu

U prvom tromjesečju 2021. godine povećanju je vidljivo po broju svinja, stada ovaca i koza te goveda

Stočni je fond u porastu na potresom pogođenom području. U minula četiri mjeseca, naime, broj grla stoke na obiteljskim gospodarstvima uočljivo raste.

U prvom tromjesečju 2021. godine na Banovini je zabilježeno gotovo 2 i pol tisuće više svinja. Veća su i stada ovaca i koza koje se uzgajaju na obiteljskim farmama; njihov je broj veći za gotovo tisuću i dvjesto grla. Na Banovini se uzgaja i više goveda; koncem ožujka pobrojano je 352 grla goveda više u odnosu na prethodno razdoblje.

Sisačko-moslavačka županija ubraja se u hrvatske krajeve koji su osobito poznati po poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji. Neposredno nakon prosinačkog potresa stoga se posebna pozornost posvetila saniranju šteta, a zatim i revitalizaciji proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. U tom kontekstu, osiguravanje i dopremanje stočne hrane predstavlja jednu od najznačajnijih mjera pomoći obiteljskim farmama koje su pogođene razarajućim učincima prosinačkog potresa i naknadnim podrhtavanjima tla.

U proteklih sto dana iz skladišta u Petrinji i Glini poljoprivrednicima je, primjerice, raspodijeljeno više od tisuću i petsto tona stočne hrane. Također, u protekla su tri mjeseca mnoge donacije grla stoke, peradi, pa i pčelinjih pogača dospjele do poljoprivrednika, stočara i pčelara u potrebi.