Stigli su ne baš tako sjajni rezultati državne mature – gotovo 9 tisuća negativnih ocjena iz matematike i hrvatskog

Maturanti diljem Hrvatske mogu napokon predahnuti – stigli su rezultati državne mature…Trebala bi glasiti vijest, da konačni podatci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne govore kako je riječ o najlošijoj generaciji otkad se provodi ovakav oblik testa zrelosti.

Ponajprije, ove je godine ispitima državne mature pristupilo 30.538 kandidata, što je odmah u startu preko 3 tisuće pristupnika manje nego prošle godine, odnosno više od 7 tisuća glava manje nasuprot najmnogoljudnijoj nastavnoj godini 2014/2015. Većina, njih gotovo 14 tisuća dolazi iz strukovnih programa obrazovanja, zatim preko 11.5 tisuća gimnazijalaca te oko 4 tisuće ostalih pristupnika. Najveći broj pristupnika zabilježen je u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji, dok ih najmanje ima Ličko-senjska, njih čak 220. Osim obveznih ispita hrvatskog jezika i matematike, u odabiru izbornih prednjači fizika, biologija te politika i gospodarstvo s time da predmeti prirodnih znanosti, uz sociologiju, filozofiju, povijest, psihologiju i etiku, imaju najmanju razinu riješenosti do 50 posto, dok najveću prosječnu riješenost imaju ispiti iz stranih jezika.

Što se prolaznosti tiče, čak 1.041 gimnazijalac i 6.947 učenika strukovnih škola palo je na jednom ili više obaveznih ispita mature, što je sveukupno 8.748 negativnih ocjena iz predmeta matematike i hrvatskog jezika, odnosno za više od tisuću pristupnika, nego prošle godine. Međutim, rezultati nisu baš toliko poražavajući – naime, evidentirani su, također i ispiti sa 100 postotnom riješenosti. Po 18 pristupnika potonje je rezultate ostvarilo na višoj razini engleskog jezika i fizike, njih slijedi 12 pristupnika više razine matematike i 11 osnovne razine engleskog jezika, a tu su i odlikaši na ispitima kemije, informatike, osnovne razine njemačkog jezika i psihologije te jedna učenica sa stopostotnim učinkom iz dva predmeta – više razine matematike i fizike.

Naposljetku, ove je godine povećana i razina sigurnosti pisanja ispita, a sukladno pravilima za četiri su pristupnika poništeni svi ispiti ljetnog roka zbog korištenja nedozvoljenih sredstava poput takozvanih bubica, šalabahtera i mobitela, dok je 18 ispita poništeno zbog neprimjerenog sadržaja, ispunjavanja dijela za ocjenjivače i neprimjerenog ponašanja.

Iz NCVVO-a poručuju kako državna matura odražava srednjoškolske ocjene, ali i rezultate međunarodnih ispitivanja čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti te nacionalnih ispitivanja u području rješavanja problema, dok dobre rezultate postižu upravo oni učenici koji kontinuirano uče tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Aktualno
Hrvatska