Štetu pretrpjelo više od 750 obrtnika i više od 850 poduzeća

Velike su materijalne štete u gospodarstvu, na radnim mjestima

Edina Zuko/PIXSELL

Na području Sisačko-moslavačke županije radi 1250 tvrtki, a u gospodarskim subjektima je zaposleno 8.800 osoba. Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izvijestio je da je dosad prijavljeno oko 35 tisuća oštećenih objekata, a blizu 16 tisuća objekata je pregledano. U županiji je više od 750 obrta koji su pretrpjeli veće ili manje štete, kao i više od 850 trgovačkih društava i poduzeća, izvijestio je.

-Velike su materijalne štete u gospodarstvu, na radnim mjestima, a upravo je današnji sastanak imao za cilj da vidimo koje su to mjere kojima će država štete sanirati- izjavio je Žinić, koji situaciju vidi i kao veliku priliku za razvoj tog kraja.

U izjavama koje Hrvatska gospodarska komora prenosi u svom priopćenju, predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač procijenio je tehničku štetu te tvrtke od potresa na 15-ak milijuna kuna, direktor Hippa Hrvatska Darko Baljak iznio je podatak o šteti od dva milijuna kuna, dok je Elmor Baraković iz Drvnog centra Glina, dijelu Sherif grupe, rekao da su oni još uvijek angažirani na obnovi, a da štete procjenjuju na oko desetak milijuna kuna.

Predsjednik HGK Luka Burilović rekao je da će građevinske tvrtke imati posla godinama na sanaciji šteta, a što je i prilika za zapošljavanje domaćeg stanovništva.

-Brza edukacija i zapošljavanje na radovima sanacije štete mogu pomoći da se zadrži veliki broj ljudi u rodnom kraju. To je ključno za gospodarstvo ovog područja u prijelaznom razdoblju, dok se tvrtke koje inače zapošljavaju glavninu radne snage ne osove na noge- rekao je Burilović.