Splitsko-dalmatinska županija osigurala tri milijuna kuna za obnovu škole u Gori

Ukupni troškovi obnove očekuju se u iznosu nešto nižem od 9 milijuna kuna

Župan Ivan Celjak, uz kojeg je bio i njegov zamjenik Mihael Jurić te stručni suradnici, potpisao je u sjedištu Sisačko-moslavačke županije u Sisku ugovor sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom kojim se ova prijateljska županija obvezala pomoći obnovu Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora s tri milijuna kuna.

Župan Boban je rekao kako je ova pomoć prijateljima u nevolji prirodna reakcija, kao svojedobno i pomoć požarom opustošenim dijelovima njegove županije. Uz interventne službe iz Splitsko-dalmatinske županije, mnoge udruge, navijačke i druge, na terenu potresom pogođene Banovine bili su od prvih dana i župan Boban i njegovi suradnici. Uz mnoge oblike konkretne pomoći osigurano je i ljetovanje za školsku djecu s Banovine, a potpisivanjem spomenutog ugovora zajamčena su tri milijuna kuna za obnovu škole u Gori.

Župan Celjak zahvalio je županu Bobanu i njegovim suradnicima na velikodušnoj donaciji za obnovu teško oštećene školske zgrade, za koju se očekuju ukupni troškovi u iznosu nešto nižem od 9 milijuna kuna. Zahvalio je i na primitku djece na ljetovanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sisačko-moslavačka županija nastoji, rekao je Celjak, osigurati svoj djeci pohađanje nastave u općinama i gradovima u kojima su to činili i prije potresa. Tako će djeca iz OŠ Ivan Goran Kovačić Gora pohađati nastavu u Češkom Selu na području Petrinje, učenici petrinjske Prve osnovne škole u OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, a učenici Srednje škole Petrinja u OŠ Mate Lovraka. Obnovljene su školske zgrade u Jabukovcu i Mošćenici.

– Najveći izazov u proteklih mjesec dana bio nam je pronaći adekvatan, čvrst objekt za učenike i učenice sisačke Gimnazije i Ekonomske škole. Gimnazijalci će pohađati nastavu u ‘Zgradi Dunavskog Lloyda’, objektu u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, u kojem je trenutačno smješten dio županijske uprave. Ekonomska škola seli u Učilište Kotva, a važno je napomenuti da je dio učenika Ekonomske škole do sada putovao u objekt OŠ Braće Radić Martinska Ves. Trošak putovanja bio bi oko dva milijuna kuna na godišnjoj razini, a kad se sjetimo da je bio plan da se Ekonomska i Gimnazija smjeste u modularnom objektu, gdje bi trošak zakupa bio oko 6 milijuna kuna. Dakle na ovaj način su ušteđena znatna sredstava, rekao je župan Celjak.

Učenici područnih škola u Letovaniću i Farkašiću ići će na nastavu u Lekenik. OŠ Katarina Zrinska Mečenčani teško je stradala u potresu, pa će učenici u školu u Hrvatskoj Kostajnici. Učenici Srednje škole Glina pohađat će nastavu u modularnom objektu koji će biti smješten uz postojeću, oštećenu školsku zgradu.

– Nastojimo omogućiti učenicima, ono što nam je najvažnije, na prvom mjestu sigurnost, zatim da nemaju preveliku udaljenost od mjesta stanovanja, jer želimo omogućiti učenicima da u ovoj teškoj situaciji u što boljim i kvalitetnijim uvjetima prate nastavu, zaključio je župan Ivan Celjak.