Slijedi obračun s onima koji šire paniku

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je obračunavanje s onima koji šire panične poruke.

-Koristi ćemo i usluge teleoperatera kako bi svima dolazile poruke kako se ponašati u raznim situacijama. I danas je bilo neodgovornih koji su širili panične poruke putem društvenih mreža. S takvima ćemo se obračunati, uhvatit ćemo ih- poručio je Božinović s konferencije za novinare Stožera.

Božinović je ukazao na primjer s jednog otoka gdje je jedan građanin napao policajca.

-To nećemo dopustiti- naglasio je.

Uz to, inspektori su zatvorili šest ili osam kafića nakon što su uvedene posebne mjere.

-To je nečuveno- ocijenio je.

Napomenuo je da policija koristi ovlasti koje ima i udaljava ljude s javnih površina.

-To rade megafonom i zvučnim i svjetlosnim signalima. Ako se ne postigne cilj, policija će upotrijebiti i druge ovlasti, to znači kazne od 5 do 10 tisuća kuna- rekao je.

Imamo više stotina ljudi koji su kršili samoizolaciju i oni će biti kažnjeni, rekao je Božinović i još jednom pozvao građane da slijede sve upute, a to je da održavaju higijenu i ostanu kod kuće.

-Izlazak na zrak ne smije biti na druženje i razgovore, toga neće biti dok traju mjere- upozorio je.

Odluke o zabrani međugradskog prometa već se primjenjuju.

-Što se tiče javnog gradskog prometa, donijeli smo odluku da se privremeno obustavi tramvajski promet, a autobusi će se dezinficirati.

Vidjet će se i koje su djelatnosti nužne, tako da će u autobuse moći ući samo oni koji su nužni za normalno funkcioniranje života. Drugima neće biti dopušten ulaz u autobuse. Molim da se pomirite s tom činjenicom- poručio je Božinović.