Školuj se i uči – projekt potpore obrazovanju djece romske nacionalne manjine privodi se kraju

U sklopu natječaja “Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine” Grad Kutina, do 29. studenoga, provodi projekt “Školuj se i uči”. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 1.5 milijuna kuna, financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda te proračuna Republike Hrvatske.

Cilj projekta je povećanje kvalitete i učinkovitosti obrazovanja, obrazovnih postignuća te komunikacijskih i socijalnih vještina djece romske nacionalne manjine u odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada. Partneri na projektu su osnovne škole Stjepana Kefelje, Vladimira Vidrića, Zvonimira Franka i Mate Lovraka, zatim Dječji vrtić, Centar za socijalnu skrb, Udruga za humanitarnu pomoć Roma, Romsko nacionalno vijeće te Razvojna agencija Mrav kao voditelj.

U projektu sudjeluje 15 djece predškolske dobi te 87 učenika od 1. do 4. razreda, a tijekom izvedbe uključila se Osnovna škola Zorka Sever iz Popovače s 14 mališana. Uz stručna usavršavanja nastavnika i odgajatelja, u školama partnerima zaposleno je pet učiteljica te je nabavljena IT oprema za provođenje produženog boravka. Osigurane su i četiri pametne ploče, šest prijenosnih računala, četrdeset tableta, projektor i platno te šest setova nastavnih materijala namijenjenih učenju hrvatskog jezika kao stranog.