Školarci Sisačko-moslavačke županije na nastavi u izmještenim prostorima

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak potpisao je s ravnateljem Gimnazije Sisak Božidarom Dujmićem sporazum kojim se županijski uredi daju na privremeno korištenje školi

Ukupno 14.474 učenika osnovnih i srednjih škola na području potresom stradale Sisačko-moslavačke županije krenulo je danas na nastavu, uglavnom u privremeno izmještenim prostorima.

Na tom je području 27 više ili manje oštećenih škola, no, vodilo se računa da učenici pohađaju nastavu u svojim mjestima. Osim toga, uglavnom je zadovoljena i namjera da nastava jedne škole bude organizirana na jednoj lokaciji. Tako su i 372 učenika sisačke Gimnazije na nastavu krenuli u objektu koji je u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, a ranije poznatom kao poslovna zgrada Dunavskog Lloyda.

Sporazum o korištenju tog poslovnog prostora i opreme, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak potpisao je s ravnateljem Gimnazije Sisak Božidarom Dujmićem. Nakon potresa u tom je prostoru bio ured župana, ali i drugi županijski uredi.

Celjak je napomenuo da je taj prostor ubrzanim postupkom prenamijenjen za potrebe nastave, tako da raspolaže s deset većih i dvije manje učionice te prostorima za pedesetak djelatnika škole. Župan je najavio i plan obnove oštećenog objekta Gimnazije, za što je pokrenut postupak izrade projekta.

U novoj školskoj godini upisana su 1263 učenika prvih razreda osnovnih škola, što je za 109 učenika više nego prošle godine, ali je ukupni broj učenika ipak manji nego godinu dana ranije.

Budući da šest školskih objekata ima crvenu naljepnicu, biti će nužno izgraditi neke nove školske objekte, rekao je župan Celjak koji je obišao više učionica.

Ravnatelj Dujmić je rekao da sada svi učenici mogu nastavu polaziti uživo, dok je ranije zbog nedostatka prostora morao biti primijenjen mješoviti model.

Od škola kojima je osnivač županija, osnovci iz Mečenčana i Graboštana nastavu će polaziti u Hrvatskoj Kostajnici, Srednja škola Glina djeluje u montažnom objektu, osnovci iz Gora i Nebojana putuju na nastavu u Češko Selo, dok su 3. i 4. razredi iz Češkog Sela prebačeni u Petrinju.

Dio osnovaca iz Petrinje putuje u Hrastovicu, a učenici Srednje škole Petrinja na nastavu su krenuli u OŠ Mate Lovraka. Učenici sisačke Ekonomske škole su smješteni u prostor Srednje strukovne škole Kotva, dok su osnovci iz Letovanića i Farkašića upućeni u matičnu školu u Lekeniku.

Učenici sisačke Glazbene škole nastavu nastavljaju u Domu Rafinerije nafte, a njihovog područnog odjela u Petrinji, u prostoru Baptističke crkve u Petrinji.