Kvalitetnije i efikasnije upravljanje državne imovinom

Sisačko-moslavačka županija preuzela državnu imovinu u 157 predmeta

Ministar Bačić i župan Celjak potpisali odluke o preuzimanju predmeta državne imovine
4Sisačko-moslavačka županija

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak potpisali su u Sisku odluku o preuzimanju predmeta državne imovine. Naime, županijama, gradovima sjedišta županija i velikim gradovima povjeravaju se poslovi upravljanja nekretnina u državnom vlasništvu, a na temelju novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama koji je početkom ove godine stupio na snagu.

-Sisačko-moslavačkoj županiji predali smo danas na upravljanje i raspolaganje 157 predmeta za koje su zahtjev podnijele fizičke i pravne osobe s područja ove županije, a u sljedećih mjesec dana na postupanje ćemo proslijediti još 216 takvih zahtjeva. S obzirom na to da su ova Županija i župan Ivan Celjak pokazali efikasnost u postupcima obnove i uspješnom korištenju sredstava iz Fonda solidarnosti EU, uvjeren sam da će kvalitetno rješavati i ove predmete- istaknuo je ministar Bačić.

Kvalitetnije i efikasnije upravljanje državne imovinom

Novim zakonskim rješenjem omogućit će se kvalitetnije upravljanje državnom imovinom kao i ubrzanje aktivacije neiskorištenih nekretnina u vlasništvu RH.

-Županije će moći rješavati i raspolagati nekretninama čija je vrijednost do 130 tisuća eura, preko toga iznosa do 1 milijun eura odluke će donositi Županijska skupština, za nekretnine čija vrijednost prelazi 1 milijun eura pa sve do 1,5 milijuna eura odluke će donositi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, odnosno ministar, a za više od 1,5 milijun eura odluke donosi Vlada RH- dodao je Bačić.

Sredstva ostvarena od upravljanja nekretninama dijele se tako da Republici Hrvatskoj pripada 60 % prihoda, Županiji na čijem se području nalazi nekretnina 20 % te jedinici lokalne samouprave 20 %.

Sisačko-moslavačka županija već obnavlja objekte u državnom vlasništvu

Nakon potpisivanja odluke o preuzimanju predmeta državne imovine, župan Ivan Celjak naglasio je kako će decentralizacija upravljanja državnom imovinom omogućiti brže i efikasnije raspolaganje državnom imovine i stavljanje u funkciju neaktivne državne imovine.

-Sisačko-moslavačka županija pokazala je kako je spremna na sve izazove koji se stavljaju pred nas pa smo tako spremni i za ovaj izazov. Na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine donijet ćemo odluku o ustrojavanju posebnog odsjeka koji će se baviti državnom imovinom. Dakle, spremni smo za raspolaganje državnom imovinom i siguran sam da ćemo ubrzati procese i staviti na raspolaganje državnu imovinu koja trenutno nije aktivna- rekao je župan Celjak.

Dodao je kako je izvrsna suradnja Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

-Ta suradnja ogleda se u brojnim objektima u državnom vlasništvu koje nam je Ministarstvo predalo na korištenje u gradu Sisku kao što su kompleks zgrada u Rimskoj 19, Tuškanovu kuću, zgradu Varteksa, zgradu bivše Komande i druge objekte. Davanje ovih objekata na upravljanje Županiji bio je preduvjet da krenemo s obnovom tih zgrada i mi ćemo ih vrlo brzo staviti u funkciju na zadovoljstvo svih Siščanki i Siščana i stanovnika Sisačko-moslavačke županije- zaključio je župan Celjak.

Aktualno
Sisačko-moslavačka županija