Sisački Dom za starije i nemoćne uspostavio kontakt s vanjskim svijetom

Od danas 240 korisnika sisačkog Doma za starije i nemoćne mogu s članovima obitelji komunicirati suvremenom informatičko-komunikacijskom opremom, čime je ublažena njihova dvomjesečna potpuna izolacija zbog opasnosti od zaraze koronavirusom

Nikola Čutuk/PIXSELL

Od danas 240 korisnika sisačkog Doma za starije i nemoćne mogu s članovima obitelji komunicirati suvremenom informatičko-komunikacijskom opremom, čime je ublažena njihova dvomjesečna potpuna izolacija zbog opasnosti od zaraze koronavirusom.

Zasluga je to zamjenika sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka koji je 20 posto svoje plaće, ukupno 2 500 kuna, uložio u nabavu opreme. Celjak se i dosad angažirao u nabavi zaštitne opreme za Dom, što je doprinijelo da u toj ustanovi nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

– U razgovoru s ravnateljicom Doma Ružicom Čakširan saznao sam da korisnici dugo nisu vidjeli članove svoje obitelji, pa sam odlučio donirati informatičko-komunikacijsku opremu koja im omogućuje obostranu videovezu, tako da djeca mogu vidjeti svoje roditelje, bake i djedove i obratno, izjavio je.

Napomenuo je kako oprema trajno ostaje Domu i moći će se koristiti i nakon izolacije, a posebno će koristiti onima koji imaju članove obitelji izvan Hrvatske.

– Opremom smo premostili jaz između generacija jer korisnici doma rijetko koriste suvremenu opremu, za razliku od pripadnika mlađe generacije, rekao je Celjak.

U kompletu opreme nalaze se tableti za korisnike u stacionaru, slušalice s mikrofonom kako bi se osigurala privatnost razgovora, te mobilni internet za tablete i laptop.

Ravnateljica Čakširan je naglasila kako oprema korisnicima Doma mnogo znači, jer su od 27. veljače obustavljeni njihovi izlasci, ali i posjete.

– Sada se već zapaža kako im je sve teže, ali su vrlo disciplinirani. Nova oprema je mnogima olakšanje, posebno onim korisnicima koji su u stacionaru. Uz laptop i dva tableta ponovo će se moći vidjeti sa svojim najmilijima, pa smo u dnevnom boravku postavili veliki ekran da bi slika bila što bolja, rekla je i zahvalila Celjaku na donaciji.

Članovi obitelji nekih korisnika već su prvog dana iskoristili mogućnost da prilikom pokretanja prvog konferencijskog poziva pred novinarima razgovaraju i vide svoje najmilije.