Sisačka utrka solarnih vozila poprima međunarodni karakter

U Sisku je danas održana tradicionalna utrka solarnih vozila “SOELA 2019”.

Tehnička škola Sisak spomenutu utrku organizira proteklih sedam godina, a s vremenom je izrasla u pravu manifestaciju s popratnim sadržajima. Tako je jučer na prostoru Pješačke zone otvorena 5. izložba električnih i hibridnih vozila, a na temu “Svemirska tehnologija – izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo” organizirana je, također 4. po redu konferencija u velikoj sali Hotela Panonije.

– Naši su učenici zajedno sa svojim profesorima odavno ušli u svijet budućnosti i solarne tehnologije, a po količini novih bolida vidljivo je koliko je tu znanja i umijeća te novih materijala uloženo. Sedma SOELA početak je nekog novog razdoblja, a da je tome tako u prilog ide i četvrti dolazak ministra zaštite okoliša i energetike, istaknuo je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić uoči početka utrke.

Utrka je dijelom programa obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije, a ovogodišnje izdanje okupilo je više od 20 vozila. Mladim sisačkim inovatorima, pridružili su se učenici srednjih škola iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije te Bosne i Hercegovine. Kao što je ranije rečeno, utrku je danas podržao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

– Doista je zadovoljstvo danas biti u Sisku, među mladim ljudima, koji su kao i obnovljivi izvori energije budućnost Republike Hrvatske u kontekstu onoga što čine. Ovakva manifestacija zaslužuje da je Republika Hrvatskae, i država i sve institucije podržavaju u budućnosti, a nadam se da će SOELA sljedeće godine doživjeti još jedno pojačanje i brojem ekipa koje sudjeluju, a isto tako i brojem zemalja koje će se sa svojim školama pridružiti ovom događanju, poručio je ministar Ćorić.

Događanja
Grad
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija
Sisak