Potpisan ugovor

Sisačka biskupija i država zamijenili nekretnine, gradi se prvo naselje montažnih kuća

Župa sv. Križa u Sisku državi će ugovorom dati nekretninu površine 8366 metara četvornih u Sisku, a Republika Hrvatska česticu u sisačkoj Ulici Ivana Fistrovića, pašnjak u Zrinu te česticu o Dumačama
Sisak: Potpisan ugovor o zamjeni nekretnina između Republike Hrvatske i Sisačke biskupijeNikola Čutuk/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić i sisački biskup Vlado Košić svečano su sjedištu Sisačke biskupije potpisali ugovor o zamjeni nekretnina između države i te biskupije, čime će se omogućiti izgradnja stambenog naselja za stradalnike i objekata za potrebe crkve. Župa sv. Križa u Sisku državi će ugovorom dati nekretninu površine 8366 metara četvornih u Sisku, a Republika Hrvatska česticu u sisačkoj Ulici Ivana Fistrovića, pašnjak u Zrinu te česticu o Dumačama.

Kako je tom prilikom rekao ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, takav karitativni pristup je u zajedničkom interesu, a sam postupak bio je brz i učinkovit.

– Nakon potpisa ugovora počinje postupak upisa nekretnina, odnosno postupak nabave. To će omogućiti i djelotvorno ostvarivanje projekta programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica izgradnjom drvenih montažnih kuća, rekao je Bačić.

Projekt, jedan od 11 modela stambenog zbrinjavanja, iscrpno je predstavio državni tajnik Domagoj Orlić, koji je rekao kako će se u sisačkom naselju Zelenom brijegu izgraditi naselje od 35 kuća i šest modula za potrebe restorana i drugih društvenih sadržaja. Vrijednost projekta je 2,3 milijuna eura. U objekte će se privremeno smjestiti sadašnji korisnici kontejnera, a nakon što se obnove njihove kuće, naseljem će se za proširenje svojih kapaciteta koristiti Dom za starije osobe za smještaj svojih korisnika. Kako je najavio Orlić, nakon sisačkoga, slična će se naselja graditi u Petrinji i Glini.

Biskup Košić rekao je kako će se nekretnine koje je dobila Sisačka biskupija iskoristiti za izgradnju vjerskih objekata, kapelica i župnih stanova. Tako će se kapelica graditi u sisačkoj Fistrovićevoj ulici te u naselju hrvatskih Kosovara u Dumačama, gdje će zamijeniti križ, a u Zrinu, kod nove spomen-crkve, gradit će se župni stan, rekao je i dodao da se uz pomoć Hrvatske biskupske konferencije trenutačno na području te biskupije obnavljaju 24 crkve, a za obnovu su prijavljene 32.

Kako je rekao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, petrinjsko će naselje imati 57 kuća, glinsko čak 74 kuće, a radovi bi trebali trajati samo šest mjeseci. Podsjetio je i na druge objekte javne namjene koja obnavlja Sisačko-moslavačka županija.

Na današnjem potpisivanju ugovora bili su saborska zastupnica Marijana Petir te dužnosnici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Sisačko-moslavačke županije.

Događanja
Sisačko-moslavačka županija
Sisak