Sabor donio Zakon o popisu stanovništva, popis u proljeće iduće godine

U Hrvatskoj će se u proljeće iduće godine provesti popis stanovništva, propisano je Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova koji je u petak, nakon jednotjedne odgode i jutrošnjeg sastanka vladajuće koalicije, donio Hrvatski sabor.

Popis će trajati od 1. travnja do 7. svibnja 2021., a provodit će se prema stanju u ponoć, 31. ožujka. Novina je da će se od 1. do 10. travnja, u prvoj fazi, provoditi samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a od 16. travnja do 7. svibnja stanovništvo, kućanstva i stanove popisivat će popisivači.

Popis organizira, koordinira i provodi Državni zavod za statistiku, a država je za taj posao osigurala 177,3 milijuna kuna.

Glasovanje o predmetnom zakonu, Sabor je odgodio prošli petak, manjinski su zastupnici srušili kvorum jer Vlada, a potom i zastupnici, nisu prihvatili amandmane njihova kluba da se u popisu građanima omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i da se poštuje manjinska kvota među popisivačima.

Zbog zakona se jutros sastala vladajuća koalicija.  Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić nakon sastanka je najavio da će se voditi računa da popis na područjima gdje žive pripadnici manjina, provode popisivači iz njihovih redova.