Rješavanje svih sudskih predmeta starijih od sedam godina najavljeno do kraja 2021.

U ovom trenutku ima oko 430 tisuća neriješenih predmeta, a sudski postupci ukupno traju 283 dana, čije bi se trajanje novim planom skratilo na 208 dana te riješilo 70-ak tisuća neriješenih predmeta

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izvijestio je kako je to Ministarstvo po prvi put napravilo analizu učinkovitosti rada pravosudnih tijela s ciljem da se poveća efikasnost, ambicija je da se u ovoj godini riješe svi predmeti stariji od sedam godina.

Primarni cilj akcijskog plana je skraćivanje trajanja sudskih postupka, rješavanje predmeta starijih od sedam godina te praćenje i rješavanje kaznenih predmeta koji u iduće tri godine odlaze u zastaru, rekao je ministar u saborskom Aktualnom prijepodnevu.

Naveo je kako u ovom trenutku imamo oko 430 tisuća neriješenih predmeta, a sudski postupci ukupno traju 283 dana. Realizacijom plana, njihovo bi se trajanje skratilo na 208 dana te riješilo 70-ak tisuća neriješenih predmeta, rekao je ministar i naglasio kako će se posebna pažnja posvetiti predmetima starijim od sedam godina, a njih je oko 25 tisuća.

– Cilj je da se riješe u ovoj godini, naglasio je Malenica dodajući da će akacijski plan pratiti mjesečna analiza svih sudova i sudaca.