REFORMA LOKALNE SAMOUPRAVE: Broj županija ostaje isti, moguća reforma općina

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da HDZ ima vrlo jasnu poziciju da broj županija ostaje isti, ali da su u stranci vodili rasprave o modelima reformi na razini općina
PXL_210520_29008599-768×512Srećko Niketić/PIXSELL

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da HDZ ima vrlo jasnu poziciju da broj županija ostaje isti, ali da su u stranci vodili rasprave o modelima reformi na razini općina.

-Županije su ustroj moderne i suvremene Hrvatske. One su s nama od 1993. i imaju 27 godina tradicije. HDZ, koji je na prošlim izborima imao 13 od 20 župana, ima vrlo jasnu poziciju da županije ostaju. Tu nema dileme niti je ta tema ikada dolazila u pitanje- rekao je Plenković nakon sjednice Vlade, odgovarajući na pitanje zašto HDZ misli da je maloj državi poput Hrvatske i dalje potrebno 20 županija plus Grad Zagreb.

Kada je riječ o općinama, istaknuo je da su na Nacionalnom vijeću stranke vodili rasprave gdje je ministar uprave Ivan Malenica predlagao različite modele reformi na razini općina. Neke od ideja su i manji broj lokalnih dužnosnika na izborima 2021. godine.

-Razumijemo taj problem i idemo ga rješavati- poručio je.

Aktualno
Hrvatska
Politika