Rahela Grgić: Situacija s koronavirusom mogla bi biti dobra prilika za bolji plasman na domaće tržište

Rural Direct donosi priču OPG-a Grgić, pčelara iz srca Parka prirode Lonjsko polje

Rural Direct donosi nam još jednu lijepu i hvalevrijednu poljoprivrednu priču, ovoga puta iz srca Parka prirode Lonjsko polje.

Rahela Grgić pokrenula je sa svojom obitelji OPG Grgić. Više od 15 godina bavi se pčelarstvom te je rodom iz Vinkovaca. Međutim, iz ljubavi prema pčelama i pčelarstvu, kao i želje da im osigura ekološki čist i miran prostor za život, preselila se u malo selo Kratečko u Donjoj Posavini.

– Preselili smo se u tradicionalnu drvenu kući i sada sa svojim pčelama živimo jedan miran život daleko od gradske buke i gužve, komentirala je Rahela.

Oko njih, kako kaže, samo je netaknuta priroda i nema intenzivne poljoprivrede tako da pčele mogu u miru raditi i proizvoditi slatke proizvode koje svi volimo. Trenutno posjeduje 300 košnica, a uz med, OPG Grgić proizvodi i sve ostale pčelinje proizvode.

– Našu prodaju baziramo na malo, dakle na kućnom pragu. Također, i putem tržnica, sajmova, internet prodaje, društvenih mreža – služimo se svim dostupnim alatima kako bi došli do svog krajnjeg kupca, objasnila je.

Rahela se osvrnula i na aktualnu situaciju s koronavirusom, rekavši da je i njezino gospodarstvo pogodila kao i ostatak svijeta, ali posao ne smije stati.

– Pripremamo se za novu pčelarsku sezonu, pripremamo košnice za nove pčelinje zajednice, ali mislimo da bi ova situacija mogla biti jedna dobra prilika za bolji plasman na domaće tržište jer su kupci shvatili da je bolje kupovati lokalno i svježe, nego nešto što je prešlo daleki put do naših polica i što je upitne kvalitete.

U planu im je, također proširivati proizvodnju, a u te svrhe aplicirali su na mjeru 6.1.1. za mlade te ostvarili bespovratna sredstva europskih fondova. Njima su pokrenuli proces nabave opreme i modernizacije proizvodnje, a u bliskoj budućnosti namjeravaju se okrenuti i ruralnom turizmu.

– Imamo jedan drveni objekt na imanju kojeg planiramo staviti u funkciju ruralnog turizma, odnosno da ovome kraju koji ima veliki potencijal za turizam, pružimo nešto novo. U planu nam je pokrenuti jednu kušaonicu meda, edukativni prostor – imamo velike planove.

Naposljetku, pozvala je sve neka se pridruže inicijativi Rural Direct.

– Pozivam sve da se pridružite inicijativi Rural Direct, da vratimo dostojanstvo malom čovjeku proizvođaču, da mu damo mjesto koje zaslužuje. Kupujmo lokalno, kupujmo hrvatsko i potaknimo našu poljoprivredu, zaključuje Rahela.