Prvosvibanjski roštilj ove godine uz fizičku distancu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako građani mogu ići na prvosvibanjski roštilj, ali da pritom i dalje trebaju paziti na mjere zaštite od koronavirusa i održavati fizičku distancu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako građani mogu ići na prvosvibanjski roštilj, ali da pritom i dalje trebaju paziti na mjere zaštite od koronavirusa i održavati fizičku distancu.

Roštiljanje je dopušteno, ali treba poštivati fizičku distancu. Unutar obitelji se može normalno družiti, ali nije dopušteno okupljanje većeg broja ljudi jer još uvijek vrijedi odredba od pet osoba maksimalno, rekao je Capak za Dnevnik RTL televizije.

Od građana očekuje da se drže svih mjera koje je stožer propisao, a smatra da su dosad pokazali svijest i odgovornost zahvaljujući čemu se i postigao ovakav uspjeh.

– Dobra epidemiološka situacija, velike rezerve u zdravstvenom sustavu…to nam daje mogućnost da malo popustimo karantenske mjere od prije više od mjesec dana. To smo odlučili napraviti vrlo oprezno i u fazama, a sutra počinje prva, rekao je Capak.

Capak je najavio da planiraju kod bolesnika zabilježiti težinu i visinu, jer se pojavilo nekoliko studija o mogućnosti težeg oboljenja kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom te je kod njih češće potrebno liječenje na respiratoru.