Prvog dana relaksacije obavljeno 1 100 inspekcija, utvrđene tek sitne nepravilnosti

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović istaknuo je kako je u oko 1100 inspekcija civilne zaštite, na prvi dan druge faze popuštanja mjera zaštite protiv širenja covida-19, utvrđeno tek "nešto sitno nepravilnosti"

Darko Tomaš/POOL/CROPIX

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović istaknuo je kako je u oko 1100 inspekcija civilne zaštite, na prvi dan druge faze popuštanja mjera zaštite protiv širenja covida-19, utvrđeno tek “nešto sitno nepravilnosti”.

– Uglavnom sve prolazi onako kako je i predviđeno i na neki način preporučeno. Inspekcije civilne zaštite su danas do 17 sati obavile više od tisuću sto inspekcija i ukoliko je bilo, a bilo je nešto sitno nepravilnosti, one su to otklonile, izjavio je Božinović za Dnevnik Nove TV.

Uglavnom je, kazao je, bila riječ o nepridržavanju nekih higijensko-epidemioloških mjera, neodržavanju pravilne fizičke distance između klijenata, “ali ponavljam, ništa strašno i ništa što se, siguran sam, neće popraviti u danima koji slijede”.

Pohvalio je građane da su već na prvi dan druge faze popuštanja mjera, kao i kroz cijelu prvu fazu, pokazali visok stupanj razumijevanja, svjesnosti i savjesnosti u pridržavanju mjera, “koje su zapravo za njihovo dobro, za dobro svih hrvatskih građana”.

Upitan zašto je razmak između faza sedam dana, a ne 14 kao što je primjerice slučaj s mjerom samoizolacije, Božinović se pozvao na tvrdnje kolege iz Stožera, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka.

On je, naime, ustvrdio kako je riječ o optimalnom broju dana u kojem se može procijeniti je li nešto od novih mjera utjecalo na eventualno povećani broj oboljenja.

– Međutim, kao što smo već više puta istaknuli, na dnevnoj bazi pratimo sve što se događa na terenu i samih ovih 1100 inspekcija govori za sebe i u svakom trenutku ćemo biti spremni reagirati ukoliko se pokaže neki izazov, poručio je Božinović.