Stiže toplinski val

Pripremite se za prve velike vrućine

Od ovoga tjedna kreće ljetno vrijeme - visoke temperature, vruć zrak i potraga za hladovinom
temperatura

Pljuskovi, dosadna kiša i vrijeme primjerenije za jesen nego za početak ljeta konačno su iza nas. Od ovoga tjedna kreće ljetno vrijeme – visoke temperature, vruć zrak i potraga za hladovinom, piše  Jutarnji list.

-Ljetne vrućine u Hrvatskoj nastupe s premještanjem tropskog zraka iz sjeverne Afrike nad Sredozemlje – što se obično dogodi tijekom lipnja. Na početku smo tog procesa koji vrlo dobro opisuje porast temperature na oko kilometar i pol visine iznad Zagreba, s prognoziranim maksimumom u četvrtak. To zatopljenje pratit će i dnevna temperatura pri tlu. Vlaga i s njom povezana kiša nalaze se istočnije, sjevernije i zapadnije od nas, stoga će u ponedjeljak biti relativno stabilno- otkrio je Izidor Pelajić iz DHMZ-a za HRT.

Sukladno takvoj situaciji, od danas pa tijekom cijelog ovog tjedna u cijeloj zemlji bit će svakim danom sve toplije, a vrućine će zavladati i u unutrašnjosti zemlje s obzirom na to da će temperature biti više od 30 °C.

I jutarnja će temperatura porasti, a vjetar će biti većinom slab. Sunčano vrijeme vladat će i na Jadranu. Bit će uglavnom vedro te vrlo toplo i vruće, a moguće su i tople noći. U popodnevnim satima puhat će slab do umjeren vjetar s mora koje će se također još malo zagrijati.

Polovinom tjedna očekuju se temperature i do 35 Celzijevih stupnjeva, a vrhunac toplinskog udara čeka nas u četvrtak i petak. Sve toplije vrijeme prouzročit će i porast temperature mora koja je u ovom trenutku oko 22 Celzijeva stupnja. Ovakva prognoza poziva na oprez. Naime, približava se solsticij i Sunčevo zračenje će biti najjače pa će rasti i indeks UV zračenja.

Stoga upozorenje svima – kada izlazite van, obavezno se zaštitite ili naprosto izbjegavajte popodnevne sate na suncu, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Aktualno
Hrvatska