PRIPREMITE DOKUMENTACIJU: Započinju prijave za sufinanciranje električnih vozila i punionica

U te je svrhe Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao sveukupno 54 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javne pozive za sufinanciranje električnih vozila te punionica za što je ukupno osigurano 54 milijuna kuna. Za vozila će tvrtke i lokalne jedinice moći dobiti ukupno 22 milijuna kuna, dok će se punionice poticati s ukupno 10 milijuna, a 2. srpnja bit će objavljen javni poziv za građane, također vrijedan 22 milijuna kuna, priopćio je Fond.

– Ovi programi namijenjeni su poticanju promjene našeg prometnog sustava, jer na cestama imamo vozila prosječno stara 14 godina, s visokim emisijama CO2. Poticajima želimo građane i tvrtke koje razmatraju nabavku novog vozila potaknuti da odaberu električno vozilo, koje će biti daleko bolje za okoliš, rekao je direktor Fonda Siniša Kukić.

Fond nabavku vozila sufinancira s do 40 posto po vozilu, a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji. Također, električni bicikli se od ove godine financiraju isključivo pravnim osobama, a za razliku od građana kojima se sufinancira isključivo jedno novo vozilo, tvrtke sufinanciranje mogu dobiti za više njih. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

U Fondu kažu da je procedura prijave drukčija od dosadašnje te se za sufinanciranje prijavljuje putem sustava za e-prijavu na javne pozive Fonda. Službeno zaprimanje prijava za pravne osobe kreće od 7. srpnja, a za građane od 13. srpnja u 9 sati.