Prigodna poštanska marka za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije

Hrvatska pošta pustila je danas u optjecaj prigodnu poštansku marku Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Marka tiskana povodom iznimnog uspjeha i časti za Hrvatsku ima nominalnu vrijednost 8,60 kuna i tiskana je u nakladi od 200.000 primjeraka.

Motiv prigodnog izdanja je logotip predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a čiji su autori studentica Iva Primorac te njezini mentori Stipe Brčić i Marija Juza sa Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Logotip je za tisak poštanske marke prilagodio Tomislav Vlainić, dizajner iz Splita. Prigodna poštanska marka izdana je u hrvatskom arku (25 maraka u 30 polja), a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

1. siječnja Hrvatska je prvi put preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije u sklopu Trija država predsjedateljica kojeg uz Hrvatsku čine Rumunjska i Finska. Šestomjesečno predsjedanje ovom ključnom zakonodavnom institucijom Europske unije istodobno je velik izazov, ali i jedinstvena prilika za višestruku promidžbu Hrvatske unutar Europske unije.