Premijer Andrej Plenković Rimcu: Vaša postignuća su velika

Premijer Andrej Plenković posjetio je Svetu Nedjelju. Njega je, zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem, gospodarstva Darkom Horvatom, regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, rada Markom Pavićem i obrazovanja Blaženkom Divjak, u sjedištu svoje tvrtke Rimac Automobili ugostio vlasnik Mate Rimac.

Susret je nastavak sastanka kojeg je Plenković održao s Rimcem početkom ovoga tjedna, a sve s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog okruženja za pokretanje ozbiljne autoindustrije u zemlji. Naime, Hrvatska je danas jedna od rijetkih zemalja koja osim namjenske proizvodnje dijelova nema respektabilnu automobilsku industriju. Osim postojećeg automobilskog klastera, evidentan je izostanak velikih proizvođača, dobavljača te prateće industrije.

Uoči novog sastanka, gosti su ponajprije obišli proizvodni pogon u čemu su im se pridružili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec te predstavnici Hyundai Motor Groupa i Porschea, koji su do sada u Rimčevu proizvodnju električnih vozila i tehnologije visokih performansi zajedno uložili gotovo 100 milijuna eura.

Prema Rimcu, ključ uspjeha za automobilsku industriju je strategija i vizija zemlje, a ovom je prilikom predstavio studiju o potencijalima Hrvatske i načinima na koje se privući strana ulaganja potrebna za razvoj djelatnosti, ali i razmjenu iskustava. Na prezentaciji je sustavno radio protekle dvije godine, a ona obuhvaća konkretne smjernice i korake za pokretanje automobilske industrije korištenjem danih potencijala. Naravno, sve to uz suradnju s Vladom i kako bi se Hrvatska uspješno uključila u novi val investicija i postala atraktivno ulagačko odredište.

– Vaša postignuća su velika, analiza koju ste napravili je komparativna i usporediva s drugim zemljama i pokazuje neke primjere kako bi se i Hrvatska mogla jače u to uključiti. Zato ćemo sada razgovarati što možemo zajedno učiniti, poručio je premijer Plenković po završetku prezentacije.

Aktualno
Gospodarstvo
Hrvatska