Preko 14 tisuća stranaca slilo se do sada u Hrvatsku

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je kako je od 9. svibnja, kada je izmijenjena odluka o prelasku granica tijekom epidemije koronavirusa, u Hrvatsku ušlo više od 14 tisuća stranih državljana, a da je iz Hrvatske otputovalo 36 tisuća hrvatskih državljana

Damir Krajač/POOL/CROPIX

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je kako je od 9. svibnja, kada je izmijenjena odluka o prelasku granica tijekom epidemije koronavirusa, u Hrvatsku ušlo više od 14 tisuća stranih državljana, a da je iz Hrvatske otputovalo 36 tisuća hrvatskih državljana.

– Od 9. svibnja u Hrvatsku je ukupno ušlo više od 14 tisuća stranih državljana, a udio slovenskih državljana je preko 50 posto. Iz Hrvatske je preko slovenske granice prešlo je preko 36 tisuća hrvatskih državljana, kazao je Milina u Dnevniku N1 televizije.

Prema odluci Stožera civilne zaštite, od 9. svibnja dopušten je ulazak stranih državljana u Hrvatsku kada postoje gospodarski interesi ili neodgodivi osobni razlozi te ulazak i izlazak hrvatskih državljana.

Dodao je da se intenzivno radi na unaprjeđenju aplikacije koja bi ubrzala postupak prijelaza granice za strane državljane između Ministarstva turizma, Ministarstva uprave te Ministarstva unutarnjih poslova.

– Preko te aplikacije, ukoliko bi strani turisti dali svoje podatke, ona bi bila umrežena s našim sustavom. Ti bi podaci znači bili uzeti od strane granične policije, tako da bi u jednom koraku radili graničnu kontrolu, istaknuo je Milina.

Glavni ravnatelj policije također je izvijestio da je broj nezakonitih migracija u Hrvatskoj u zadnja dva mjeseca za 50 posto manji nego u isto razdoblje 2019. godine.

Milina je demantirao optužbe za nezakonito postupanje hrvatskih graničnih policajaca, naglasivši da hrvatska policija potpuno zakonito i profesionalno radi svoj posao.