Predviđanja oko mature nezahvalna, ali postoji način

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak rekao je da su u ovom trenutku bilo kakva predviđanja oko održavanja državne mature jako nezahvalna, ali da uvijek postoji način da se ona provede uz poštivanje odgovarajućih epidemioloških mjera

Borna Filić/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su u ovom trenutku bilo kakva predviđanja oko održavanja državne mature jako nezahvalna, ali da uvijek postoji način da se ona provede uz poštivanje odgovarajućih epidemioloških mjera.

– Ako bi bila povoljna epidemiološka situacija, matura se može održati uz provođenje određenih epidemoloških mjera, socijalnog distanciranja, provođenja testiranja na način da se ne dolazi u bliski kontakt i da se međusobno ne komunicira, što je moguće organizirati uz određene tehničke poteškoće, rekao je Capak u utorak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Po njegovim riječima, siguran je da u Ministarstvu znanosti i obrazovanja postoji određeni plan o tome i da će ih oni konzultirati kako bi se vidjelo odgovaraju li te mjere onome kako epidemiolozi vide situaciju.

– Da bi počeli relaksirati naše mjere potrebno je nekoliko dana zaredom imati pad. Mi smo imali blagi silazni trend desetak dana, onda se dogodio Split, a jako je teško procijeniti kakva će biti situacija u vrijeme kada bi se trebala održati državna matura, ustvrdio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako epidemiologija sama izolirano u ovom trenutku ne može dati odgovor na pitanje o maturi, a o njemu će komunicirati s obrazovnim sustavom, kao što se svako područje analizira s više različitih aspekata.

– Za svaki specifični element i mjeru kontaktirali smo niz stručnjaka da sa svoje strane objasne određene elemente i da u suglasju donesu odluke koje su najbolje za, u ovom slučaju, za školski sustav, rekao je.