PREDSTAVLJENA ŠAMPIONSKA VINA – Najbolje ocijenjeno vino Pušipel prestige

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek predstavio je šampionska vina koja će ove godine biti ponuđena na drugoj reviji vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA.

Na ocjenjivanje se ove godine prijavilo 85 proizvođača sa sveukupno 130 uzoraka proizvedenih od 34 autohtone sorte. Vina su bila različitih godina berbe, od 2008. pa sve do 2018. godine, a najzastupljenija među njima bila su vina redovitih berbi. Međutim, u konkurenciji su se našla i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera, a povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu indikator je sve većeg interesa domaćih vinara koji su dobili platformu za promidžbu svojih vina.

Vinarima s najbolje ocijenjenim vinima, šampionska će odličja dodijeliti potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na otvorenju revije u Art galeriji Lauba.

– Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu, istaknuo je ministar Tolušić te uoči revije podsjetio vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

[media-credit name=”Ministarstvo poljoprivrede” align=”aligncenter” width=”960″][/media-credit]

Najbolje ocijenjeno vino ove godine je Pušipel prestige – izborna berba bobica 2015. Vinogradarstva-podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne gore.

Šampionom u kategoriji bijelih vina redovite berbe regije Središnja bregovita Hrvatska proglašen je Pušipel 2018. Vinarije Preiner iz Svetog Urbana, a u regiji Dalmacija Malvasija dubrovačka 2018. Malvasija Karaman obrta iz Pridvorja. U regiji Hrvatska Istra i Kvarner, laskavu titulu šampiona među bijelim vinima redovite berbe odnijela je Malvazija istarska 2018. In Sylvis vina OPG-a Zgrabalić Marko iz Sv. Petra u Šumi.

Također, šampion u kategoriji crvenih vina iz regije Dalmacija je Crljenak 2015. Poljoprivredne zadruge Maslina i vino iz Polača, dok je za regiju Hrvatske Istre i Kvarnera odabran Teran 2016. OPG-a Dario Sirotić iz Buzeta.

Na reviji u Laubi, koja će biti održana u petak i subotu, posjetitelji mogu kupiti i kušati vina izravno od proizvođača, ali i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

– Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal, naglasio je na medijskoj konferenciji pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Aktualno
Hrvatska
Kultura