Predstavljen projekt Urbana obnova grada Petrinje nakon potresa

Opći cilj projekta je identificirati najbolje prakse i mogućnosti urbane obnove nakon potresa, integrirati međunarodne primjere obnove nakon potresa i angažman zajednice koji će se primijeniti u pilot projektu u Petrinji
DSC_1896-1536×880Grad Petrinja

U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje gradonačelnica Magdalena Komes održala je radni sastanak s Victorijom Zinchuk, direktoricom Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Hrvatskoj te predstavnicima Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je predstavljen projekt Urbana obnova grada Petrinje nakon potresa – usluga strateške podrške – Building Back Better, kojeg financira vlada Japana putem Fonda za suradnju Japana i EBRD-a.

Opći cilj projekta je identificirati najbolje prakse i mogućnosti urbane obnove nakon potresa, integrirati međunarodne primjere obnove nakon potresa i angažman zajednice koji će se primijeniti u pilot projektu u Petrinji.

Europska banka za obnovu i razvoj provodi ovaj projekt uz pomoć vanjskih konzultanata. Uz samu ideju projekta, na ovom uvodnom sastanku, kroz prezentacije su se tako predstavili i konzultanti uključeni u projekt: Urbanex, lokalni tim za strateško urbano planiranje, Zaklada Solidarna kao predstavnici civilnog društva i KCAP, međunarodni tim za urbanu obnovu.

Operativno razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, počevši od prosinca 2022. godine.

– Ovaj projekt je zaista značajan za grad Petrinju. Petrinja, pa i cijelo ovo područje Banovine bili su zapušteni i prije potresa, a potres je zapravo samo još dodatno unazadio čitav ovaj kraj. Mi Petrinjci smo shvatili ovaj potres kao jednu, usuđujem se reći, priliku da zapravo ono što gradimo ispočetka, gradimo čvrsto i u skladu s potresnim standardima, a sve ono što ćemo obnavljati da također uskladimo s postojećim standardima. Ono što je nama zaista potrebno, uz svu ostalu pomoć koja je do sada došla od Vlade te naročito donatora i volontera, su snažni, jaki partneri poput EBRD-a, da ne govorim o japanskoj vladi koja ima i velika iskustva, ali i resurse, rekla je Komes i nadodala:

– Naravno, kada govorimo o civilnim udrugama, također trebamo pomoć jer osim gospodarstva koje trebamo razviti na ovom području, trebamo nove gospodarske zone, trebamo i puno dodatnih sadržaja za mlade kako bi ih zadržali na ovom području. U tom smislu, u tijeku je projektiranje Centra za mlade za koji je namijenjena zgrada koju treba obnoviti, ali kažem, najvažnije je razviti gospodarstvo koje je zapravo pokretač svih segmenata društva. Nadam se da ćemo dobiti pomoć japanske vlade i Europske banke za obnovu i razvoj kako bismo zadržali, naročito mlado stanovništvo, a u tome nam definitivno može pomoći i strateški položaj, odnosno blizina Zagreba i dovršetak autoputa Zagreb-Sisak s pristupnom cestom do Petrinje.

Otpravnik poslova Veleposlanstva Japana u RH Tatsuyuki Ueda ovom prilikom je poručio:

– Danas smo došli ovdje u Petrinju s EBRD-om i iskreno se nadamo da će kroz ovaj projekt japansko iskustvo moći doprinijeti ponovnoj izgradnji i revitalizaciji Petrinje, kao i spremnosti društva za slučaj neke buduće prirodne katastrofe. Kako se, nažalost, tlo od tada ne prestaje tresti, iznimno je važno ojačati odgovor i otpornost stanovništva kroz najbolje prakse. Mi u Japanu kažemo – nema brige, ako ste dobro pripremljeni.

Na potpori u ovom projektu, Japanu koji je jedan od osnivača EBRD-a i jedan od njegovih najvećih donatora, zahvalila je direktorica EBRD-a u Hrvatskoj Victoria Zinchuk.

– Vrlo sam zahvalna Japanu, prije svega na tomu što podupire ovaj projekt. Bez njihove podrške, nama bi bilo nemoguće raditi ono što znamo najbolje, a to su obnova i razvoj. Za nas je ovo bio dug proces u namjeri da nađemo pravi projekt, da nađemo prave postavke, da nađemo prave konzultante, u namjeri da sve to i ostvarimo. U ovom trenutku, veselimo se početnom sastanku projekta, prezentacijama konzultanata koji će u njemu podupirati Grad Petrinju i predstavnicima civilnog društva koji će reći kako bi budućnost Petrinje trebala izgledati, kao i pripravnost na bilo kakve potencijalne situacije i iznenađenja koja ‘Majka Zemlja’ može prirediti svima nama. Nadamo se da to neće biti katastrofe, ali ako je zajednica pripremljena i infrastruktura odražava potrebe područja, svaka srušena i napuštena zgrada može se obnoviti kako bi bila upotrebljiva i korisna. Sve ovo zajedno, za mene bi značilo uspješnu provedbu ovog projekta. Veselimo se poslu koji nas čeka u naredne dvije godine, nadamo se da ćemo ga završiti i u kraćem roku. Ovo je prvi ovakav sastanak, ali definitivno ne i posljednji.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija