Predstavljen Andrija, digitalni asistent za borbu protiv koronavirusa u Hrvatskoj

Andrija je namijenjen edukaciji građana kako da prepoznaju simptome zaraze te će korisnicima asistirati u kontaktu prema nadležnim institucijama, kao i omogućiti da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva

Davor Puklavec/PIXSELL

Ministarstvo uprave predstavilo je danas Andriju, prvog digitalnog asistenta na bazi umjetne inteligencije koji pomaže građanima u borbi protiv koronavirusa. Na rješenju je radio tim stručnjaka predvođen epidemiologom Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Svoje je ime dobio po ocu preventive, liječniku Andriji Štamparu, koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta.

– Cilj nam je pobuditi društvenu svijest, pogotovo kod mlađe populacije, otvarajući ovaj digitalni i novi komunikacijski kanal jer će Andrija živjeti i raditi na platformi WhatsApp. Platforma će nam omogućiti direktnu komunikaciju sa svim zainteresiranim u Republici Hrvatskoj te interaktivni kontakt s umjetnom inteligencijom koja tijekom prikupljanja podataka i uči, komentirao je na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Vili Beroš.

Andrija je prije svega namijenjen edukaciji građana kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima te dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze. Također, on će korisnicima asistirati u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu te im omogućiti da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva.

Servis se može aktivirati na POVEZNICI, koja je dostupna i na Andrijinoj SLUŽBENOJ STRANICI.