Predsjednica dodijelila 40-ak odlikovanja, među odlikovanim i Hrvatsko pjevačko društvo Danica iz Siska

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović Hrvatskom pjevačkom društvu Danica iz Siska dodijelila je Povelju Republike Hrvatske
Zagreb: Predsjednica Republike uručila odlikovanja i priznanja

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku dodijelila 40-ak odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama kao izraz zahvalnosti za njihova iznimna djela i umijeća kojima su pridonijeli razvoju i ugledu Hrvatske.

-U ovoj svečanoj prigodi na kraju svojega mandata dodjeljujem odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama kao izraz zahvalnosti za djela i umijeća koja pridonose razvoju i ugledu naše domovine. Priznanja su izraz poštovanja prema vašim osobnim uspjesima i angažmanima u područjima vašeg profesionalnog rada i posebnih napora u poticanju izvrsnosti u vašim profesijama. To su i priznanja humanitarnom radu, kao i stvaranju novih vrijednosti u našem društvu- rekla je Grabar-Kitarović.

Uručena su odlikovanja širokom spektru pojedinaca i ustanova koji svojim radom predstavljaju različite skupine i profesije, kao i onima koji žive izvan granica Hrvatske, a svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta.

Odlikovanja i priznanja

Na odlikovanjima i priznanjima zahvalio je vinkovački župnik Tadija Pranjić, odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za hrabrost i junaštvo u izravnoj ratnoj opasnosti, pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskog rata.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je umirovljeni general-pukovnik Ivan Čermak, a Redom Ante Starčevića neurokirurg Krešimir Rotim, operna pjevačica Blaženka Milić i komunikolog Mihovil-Bogoslav Matković, dok su Redom Stjepana Radića odlikovani veterani Drugog svjetskog rata Antun Baranović i Palmina Poljak.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovani su povjesničar, dominikanac Stjepan Krasić, filmska producentica Erika Milutin Diller te arheologinja Mirela Hutinec. Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovani su ekonomisti Jure Šimović i Anto Bajo, a Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića bioetičar Ante Čović i liječnik Boris Dželalija.

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovani su nogometni trener Branko Ivanković, karatist Ivan Kvesić i gimnastičar Tin Srbić te posmrtno Branislav Tušek. Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovana je Dina Levačić, a posmrtno je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića akademik Franjo Šanjek.

Predsjednica je uručila i više odlikovanja Reda hrvatskog pletera – medicinskoj sestri Jadranki Brljak, skladateljima i dirigentima Dariju Cebiću i Ivanu Gliboti, maestru don Draganu Filipoviću, prevoditeljici Agnes Prodan te Nadici Barun, Marinu Saboloviću i Eminu Sarajliću, a posmrtno su odlikovani fra Nedjeljko Dominik Barač i fra Ante Hijacint Bošković.

Povelju Republike Hrvatske uručila je Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, Đakovačkim vezovima, Filmskom festivalu “Dani hrvatskog filma Orašje”, Hrvatskom pjevačkom društvu Danica iz Siska, Hrvatskom puhačkom orkestru Gradska glazba Imotski, Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore iz Boke Kotorske, Radiju Dux iz Boke Kotorske, Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore iz Kotora, Katedri za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, Hrvatskom kulturnom društvu Veseli Gradišćanci te Domu hrvatskih hodočasnika Bl. Ivan Merz iz Rima.

Aktualno
Grad
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija
Sisak