134 stana u pet županija

Predani prvi državni stanovi osobama pogođenim potresom

Prioritet u stambenom zbrinjavanju imaju korisnici kontejnera i osobe čiji objekti ulaze u obnovu te u njima ne mogu boraviti
stanovanje

Počela je primopredaja državnih stanova uređenih i opremljenih za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva te poziva korisnike kontejnera da se prijave za smještaj u državnim stanovima. Riječ je o ukupno 134 stana u pet županija.

Davanje stanova u najam provodi se temeljem rješenja koje donosi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a građanima će smještaj biti omogućen za cijelo vrijeme trajanja obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina, istaknuto je u priopćenju. Građani koji iskoriste tu mjeru pomoći smještaja u državnom stanu, sukladno vladinoj odluci, neće morati plaćati najamninu za čitavo vrijeme trajanja privremenog zbrinjavanja, odnosno do obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina, ističu iz Ministarstva. Za vrijeme trajanja privremenog stambenog zbrinjavanja korisnicima kontejnera također se će sufinancirati troškovi režija za stanovanje u iznosu od 100 eura mjesečno za jednog člana kućanstva, do maksimalno 160 eura mjesečno za četvero ili više članova.

Zahtjev za privremeno stambeno zbrinjavanje podnosi se najkasnije do 31. prosinca ove godine Ministarstvu graditeljstva na adresu Ulica Republike Austrije 14, Zagreb putem obrasca objavljenog na internetskim stranicama Ministarstva. Zahtjev mogu podnijeti vlasnici i njihovi srodnici koji su na dan potresa stanovali u domovima oštećenima u potresu, zbog čega nisu podobni za stanovanje za vrijeme obnove. Prioritet u stambenom zbrinjavanju imaju korisnici kontejnera i osobe čiji objekti ulaze u obnovu te u njima ne mogu boraviti. Uvjeti dodjele državnih stanova osobama pogođenim potresom mogu se pročitati na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva.

Aktualno
Hrvatska