Poznati termini ispita državne mature

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je kalendar ispita državne mature, koji će se održati u dva bloka te će se od 8. do 24. lipnja polagati obavezni predmeti, a od 25. lipnja do 3. srpnja izborni

Borna Filić/PIXSELL

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je kalendar ispita državne mature, koji će se održati u dva bloka te će se od 8. do 24. lipnja polagati obavezni predmeti, a od 25. lipnja do 3. srpnja izborni.

Maturanti će najprije pristupiti polaganju ispita ih hrvatskoga jezika. Test iz hrvatskog na A razini pisat će se 8. lipnja, a na B razini 9. lipnja, dok će se esej na A razini pisati 10. lipnja, a na B razini 12. lipnja. Svi ispiti počinju u 9 sati.

Drugi ispitni tjedan počinje testovima iz materinskih jezika nacionalnih manjina (češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog) 15. lipnja u 9 sati, dok će se u 14 sati polagati ispit iz grčkog jezika. Sljedeći dan, 16. lipnja u 9 sati piše se esej iz materinskih jezika nacionalnih manjina, a u 14 sati polaže se latinski na A ili B razini.

Ispiti iz stranih jezika nastavljaju se 17. lipnja polaganjem njemačkog (9 sati) i španjolskog jezika (14 sati) na obje razine. Ispit iz engleskog jezika na A razini na rasporedu je 18. lipnja u 9 sati, dok se u 14 sati polaže francuski jezik na obje razine. Engleski jezik na B razini maturanti će polagati 19. lipnja u 9 sati, a istoga se dana u 14 sati polaže talijanski jezik na obje razine.

Blok obaveznih predmeta završava ispitima iz matematike – 23. lipnja na A razini i 24. lipnja na B razini.

Drugi ispitni blok državne mature, u kojemu se polažu izborni predmeti, počinje 25. lipnja ispitima iz fizike (9 sati) i glazbene umjetnosti (14 sati), a 26. lipnja polažu se psihologija (9 sati) i logika (14 sati). Zadnji tjedan mature počinje ispitima iz biologije (9 sati) i filozofije (14 sati) 29. lipnja. Likovna umjetnost (9 sati) i geografija (14 sati) polažu se 30. lipnja, a kemija (9 sati) i sociologija (14 sati) 1. srpnja. Politika i gospodarstvo na rasporedu su 2. srpnja u 9 sati, a etika i vjeronauk u 14 sati, a 3. srpnja polažu se informatika (9 sati) i povijest (14 sati).

Rezultati će biti objavljeni 15. srpnja, rok za prigovore je 17. srpnja, a konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja.

Maturantima će se svjedodžbe podijeliti 22. srpnja.